El debat nacional a ATV es farà el primer dia de la campanya

Autor: JOAN RAMON BAIGES
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Març de 2011

Aquest cop no hi haurà traca final en forma de gran debat televisat dels caps de llista nacional. En tos cas, seguint el mateix símil, es tractarà dels petards d’inici oficial de la campanya electoral, ja que la direcció d’RTVSA ha fixat el proper dia 20, el que obre els actes de campanya, com la data en què se celebrarà el debat entre els quatre líders de les llistes nacionals: Jaume Bartumeu, PS; Toni Martí, Demòcrates per Andorra; Eusebi Nomen, ApC, i Isabel Lozano, dels Verds.

La decisió de traslladar del final a l’inici de campanya el debat més esperat ha causat sorpresa entre alguns sectors polítics, encara que altres han volgut ser més cauts i acatar la celebració de la contesa televisiva. Paco Ruano, director executiu d’RTVA, va justificar ahir aquest desplaçament per una «raó democràtica» que té per objectiu que els ciutadans que decideixin emetre el seu vot a través de la Batllia «puguin disposar, gràcies al debat televisiu», d’informació de la proposta de cadascú dels partits i coalicions que opten a tenir representació al Consell General, a més d’una tema «d’organització interna» de la televisió.

L’argument de Ruano parteix del malestar que ha generat el fet que, en comicis anteriors, els votants que opten per la via anònima de la Batllia no han tingut oportunitat de revisar els diferents programes electorals i les propostes concretes dels partits, per la qual cosa se suposa amb evidències clares que en la majoria dels casos el votant judicial desconeix quin són els projectes polítics que es disputen el Govern per als propers quatre anys.

Mentre que el PS no es va pronunciar ahir sobre el canvi de data, la coalició Demòcrates per Andorra es va limitar a manifestar que no hi ha «intenció de polemitzar» i que «si ha estat decisió dels responsables de la televisió pública no hi ha cap element de discussió i no té més importància. DA va confirmar la seva presència el dia 20 «sense cap element de polèmica».

Menys resignats es van mostrar ahir els dos partits que no presenten llistes territorials, com són ApC i els Verds, i que aquest matí, en una reunió amb els responsables de RTVA intentaran canviar la proposta de la televisió estatal o, almenys, aconseguir un segon debat a quatre, aquest sí, a final de campanya.

Peggy Cerqueda (tercera a la candidatura nacional d’ApC) va considerar que una data tant avançada és un «perjudici» per als ciutadans i també per als partits que no seran presents a les circumscripcions territorials, «ja que després del debat nacional se celebraran els territorials i nosaltres no ens podrem defensar dels temes que sorgeixin a debat», va afirmar. Per a Cerqueda la data és important, ja que els candidats, segons la representant d’ApC, hauran de posar-se davant la càmera sense haver pogut repassar els programes, que no estaran al carrer fins el dia 20 per una pura qüestió legal, quan és possible ja la petició directa del vot, «i no serà factible rebatre les propostes programàtiques». Cerqueda va proposar un segon debat el dia 1 d’abril com a tancament de campanya.

També des dels Verds hi ha objeccions a la proposta d’ATV. Jael Pozo, quarta a la llista, es va mostrar molesta perquè «el debat ha de comptar amb totes les forces, i per tant requereix d’un consens per fixar la data», encara que es va mostrar confiada que avui sigui possible arribar a un acord per fixar una altra data per al debat dels quatre candidats. Els Verds acudeixin a la reunió amb la intenció de capgirar el calendari per celebrar un debat de final de campanya, «com es fa en tots els països, on es pugui fer balanç de la campanya, aportar xifres i dades; fer-ho com Déu mana».

Com ApC, Pozo es va queixar pel fet de què no presentar llistes territorials suposa una desavantatge: «No podrem replicar el contingut dels debats territorials ni fer balanç de com s’ha desenvolupat la campanya, a banda del balanç de la legislatura». La representat ecosocialista es va alinear amb la proposta de convocar un segon debat nacional abans del dia de reflexió, «amb la qual cosa els votants de la Batllia tindrien informació i la resta d’electors i ciutadans, l’opció d’escoltar una veritable contraposició d’opinions». Avui es prendrà l’acord definitiu.

pdf3.jpg