El Govern fixa al juny de l’any que ve la finalització del túnel dels Dos Valires

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Març de 2011

El Ministeri d’Ordenament Territorial ja ha posat data a la finalització de l’obra del Túnel dels Dos Valires. Serà el juny de l’any vinent, després que els diferents estudis i auditories encarregades corroborin que el projecte no ha quedat irreparablement malmès arran dels dos accidents, el que va causar cinc víctimes mortals el novembre del 2009 i el que va provocar un esfondrament d’1,3 metres d’una part de l’estructura el maig de l’any passat.

Només una decisió de la Batllia en relació a la causa judicial oberta (recursos dels inculpats o noves demandes de la fiscalia, per exemple) podria fer retardar aquests terminis, segons va informar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia. En cas que no sigui així, en poc més d’un any es podrà inaugurar una obra iniciada al 2004 i que en un principi plantejava l’agost del 2009 com la data de finalització dels treballs.

Fins al proper mes de juny es desenvoluparan els treballs següents. Per una banda, i posant el mes de desembre com a data de finalització, la doble rotonda de connexió amb la boca est (l’encampadana), corresponent a la Fase 3. També al desembre quedarà enllestida la Fase 2, corresponent a la boca de la Massana. Barcia va assegurar que l’estructura malmesa en el segon accident, l’E1 ja «és segura i ha estat recuperada en la seva quasi totalitat». Només falten els informes finals i les proves de càrrega, que segons el ministre «segur que es passaran».

Pel que fa a l’estructura E2, la que es va esfondrar durant el primer accident, aquest 15 d’abril es procedirà al seu reaixecament, un cop finalitzat l’enderroc iniciat al gener passat i autoritzat per la Batllia. Aquest reaixecament el durà a terme la mateixa constructora que ho va fer en un primer moment i «mantenint el projecte inicial; Serà idèntic», va assegurar Barcia. El ministre va afegir que l’accident no va ser per un problema de seguretat, sinó que els informes tècnics apunten que la causa de l’accident «va ser la cessió de la cintra».

Finalment, a partir d’avui mateix s’inicien els tràmits per dur a terme la fase 4, corresponent a les instal·lacions internes del túnel. La fase va quedar suspesa a causa dels accidents. Amb la finalització d’aquesta part, al juny del 2012, es podrà procedir a la inauguració de l’obra global.

Dictamen del ministeri francès / L’execució de l’obra i l’assoliment de tots aquests terminis tenen l’aval d’un informe extern sol·licitat al Conseil Géneral de l’Environnement et du Développement Durable, organisme públic depenent del ministeri de l’Écologie, du Développement Durable, des Transports et du Logement de França. L’anàlisi, entregat aquest desembre, determina que l’incident del maig no va malmetre la resistència ni la durabilitat de l’estructura, i que les operacions fetes fins ara per la constructora són pertinents. El dictamen també fa diverses recomanacions sobre com recuperar l’estructura.

Barcia també va informar que una de les conclusions de l’estudi és que les causes del segon accident venen donades pel fet que l’estructura va estar massa temps recolzada a les cintres per culpa de l’aturada de l’obra, i que durant aquest temps, les cintres van tenir oscil·lacions laterals degut a als canvis climatològics, «fins que una es va esfondrar».

El Govern no assumirà el sobrecost / Finalment, el titular del ministeri va assegurar que les incidències i els retards patits a l’obra tenen un sobrecost que no haurà d’assumir el Govern, sinó que anirà a càrrec de «les empreses i les direccions facultatives» .

És a dir, l’Executiu no haurà d’aportar més que els 160 milions d’euros establerts inicialment. Aquests corresponen a 90 milions d’euros de la Fase 1, la de l’obra de dins del túnel, i a 70 de les Fases 2, 3 i 4. La primera fase ja ha estat pagada a les empreses responsables, mentre que amb les restants se seguirà el sistema de pagament alemany. És a dir, es pagaran en acabar l’obra i mitjançant un crèdit a 20 anys.

pdf3.jpg