El Ministeri d’Ordenament Territorial preveu que els accessos de la boca oest del túnel dels Dos Valires estiguin enllestits a principis de desembre d’enguany ja que l’estructura E1 que va cedir el maig de l’any passat ja ha estat recuperada, i perquè es preveu que el 15 d’abril es pugui iniciar la recuperació de l’estructura E2, on va tenir lloc l’accident mortal del novembre del 2009, després del seu enderroc.
El ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, va indicar que s’ha aixecat la suspensió d’inici de la fase 4, que correspon a les instal·lacions del túnel, i que, per tant, la infraestructura podria entrar en funcionament a mitjans del 2012, «si la Batllia segueix els passos que a priori ha previst». Segons un dictamen encarregat al Ministeri d’Ordenament Territorial de França, les causes del segon incident podrien estar relacionades amb l’excés de temps que l’estructura E1 va estar recolzada sobre les cintres a causa de l’aturada dels treballs per culpa del primer accident.
Gerard Barcia va explicar que està previst que l’enderroc de l’estructura afectada per l’accident del novembre del 2009 finalitzi l’1 d’abril, i que el 15 del mateix mes ja es pugui començar la reconstrucció d’aquesta part. El ministre va explicar que s’espera que amb aquest termini la Batllia ja hagi completat totes les intervencions que s’han de fer sobre el terreny, com és un estudi geotècnic, per acabar de determinar les responsabilitats de l’accident. Barcia va afegir que si no hi ha més recursos ni traves que enterboleixin el procés judicial, la mateixa empresa constructora procedirà a reconstruir l’estructura, tenint especial cura en el seu sosteniment, ja que els informes tècnics apunten que la causa de l’accident va ser que va cedir la cintra. Barcia va destacat que el sobrecost que hi pugui haver a causa del sinistre no anirà a càrrec del Govern.
La previsió és que l’1 de desembre es puguin donar per enllestits els treballs de totes les estructures de la boca oest, que permetran disposar d’un pont d’enllaç amb els túnels i d’una rotonda per enllaçar amb la CG3 i amb la futura desviació de la Massana. La data coincideix amb la previsió d’acabament de la fase III, corresponent als treballs de la boca est, a Encamp.
D’aquesta manera, quedarà pendent la fase IV, que correspon a les instal·lacions del túnel. El Govern va acordar recentment l’aixecament de la suspensió de l’inici d’aquesta fase, que es va fixar a causa del retard per l’accident. Els treballs s’iniciaran en breu i s’espera que tinguin una durada de quinze mesos, amb la previsió que finalitzin al juny del 2012.
El ministre també va explicar que des de l’agost de l’any passat s’han dut a terme els treballs de recuperació geomètrica de l’estructura E1, que va patir un «assentament brusc» al maig. Aquestes obres, que s’han fet amb l’ajuda de macrogats per apujar l’estructura, van acabar el passat 3 de febrer. Igualment, a mitjans d’aquest mes de març està previst que acabin tots els treballs de l’estructura E1, que corresponen al pont d’enllaç entre el túnel i la rotonda.
Precisament, el Govern va fer públiques les imatges que va captar una càmera de vídeo en el moment en què l’estructura va cedir, el 29 de maig del 2010. Segons Gerard Barcia, les causes d’aquest incident vénen donades pel fet que l’estructura va estar massa temps recolzada a les cintres per culpa de l’aturada de l’obra, i que durant aquest temps, les cintres van tenir oscil·lacions laterals fins que una es va esfondrar. Aquesta és una de les conclusions d’un dictamen que el Govern va encarregar al Conseil Géneral de l’Environnement du Développement Durable (CGEDD) del Govern francès. Aquest informe determina que l’incident del maig no va malmetre la resistència ni la durabilitat de l’estructura, i que les operacions fetes per la constructora són pertinents.