El nou Arxiu Nacional agafa impuls

Autor: A. D.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 de Març de 2011

El febrer del 2010, la ministra de Cultura, Susanna Vela, comunicava al cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, quins eren els terrenys que volia per aixecar la nova seu de l’Arxiu Nacional, una parcel·la de 2.000 metres quadrats situada entre el camí de les Palanques i l’avinguda del Través.

Ahir, amb la legislatura acabada, el Govern fa una última ullada al projecte després de mesos de silenci per anunciar que el consell de ministres donava mandat a Vela i el titular d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, per signar el conveni amb el comú que farà que el terreny passi a mans de l’executiu.

Més encara, també van anunciar que preveuen un pressupost inicial de 18 milions repartit en plurianuals, d’aquí al 2015, segons explicava el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.

Es tracta, va matisar Camp al Diari, d’un “conveni de compromís”, perquè els acords de cessió –primer, dels propietaris al comú i posteriorment, d’aquest al Govern– encara trigaran: un termini màxim de sis mesos, ja que abans s’ha d’elaborar el pla parcial. També prèviament s’ha d’acomplir un altre requisit: el consell del comú ha de ratificar durant la primera quinzena de març aquest acord entre ambdues administracions.

El Govern disposa d’un projecte previ sobre com haurà de ser la futura seu de l’Arxiu Nacional (deslligat de la Biblioteca Nacional i del Museu de la Identitat i la Pau ideat durant l’era Minoves), un bastiment que ocuparà una superfície construïda d’uns sis mil metres quadrats (aixecats en diferents plantes).

UN PROJECTE MOLT VERD

El que encara està molt verd, va admetre Bartolomé, és el projecte arquitectònic, un cop desestimat definitivament el disseny de Frank Gehry, a principi de la legislatura. Les previsions del Govern sortint parlen sobre que hi hagués avenços cap a final d’any.

De moment, però, això és mirar molt endavant en el futur. La feina més immediata passa per elaborar el pla parcial, que inclou aspectes com la parcel·lació i el disseny dels vials. A continuació, el comú haurà de signar el conveni de cessió amb els propietaris, una desena, entre els quals diversos membres d’una mateixa família. Un acord en què s’està treballant actualment, per recollir alguns dels condicionants plantejats pels propietaris, va especificar Camp. Posteriorment els terrenys seran cedits al Govern.

Tot i els tràmits que encara resten pendents, tant Bartolomé com Camp es van mostrar satisfets de l’arribada d’aquest compromís. Així, el portaveu de l’executiu es va “congratular d’haver arribat a un acord que ha de permetre construir l’Arxiu Nacional a la Massana, tal com era el compromís inicial”.

I el cònsol major massanenc va expressar la seva confiança en el fet que aquesta vegada el projecte tiri endavant, “o ja seria un despropòsit”. Ara, va afegir-hi, “aquesta és la voluntat de tots: dels propietaris, del comú i del Govern, i es donen tots els ingredients perquè aquest arxiu arribi a bon port”. Al marge, va afegir-hi, el projecte permetrà accelerar el desenvolupament urbanístic de la Massana.

pdf3.jpg