Ni guerra de dossiers ni silencis pietosos

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 de Febrer de 2011

Si de Jaume Bartumeu depèn, o, almenys, en funció del que diu, en la propera campanya electoral ni s’hauria de dir més del compte ni es deixarà de dir res. “No hi haurà guerra de dossiers però tampoc no ens pensem callar res. No amagarem res sota cap catifa.” El cap de Govern i candidat a la reelecció en nom del Partit Socialdemòcrata (PS) manté la voluntat que la campanya versi “sobre propostes” i que hi hagi “joc net”.

Bartumeu, que va assegurar que està disposat a mantenir un cara a cara amb el candidat de Demòcrates per Andorra (DA), Antoni Martí, i que en cas de victòria pensa proposar-li “un pacte d’Estat l’endemà de les eleccions”, es mostra convençut de les possibilitats de la seva formació. “Som els que estem més ben situats. Veig molt difícil que quedem dar – rere d’aquesta plataforma”, va assegurar el polític, que ni de bon tros es planteja què faria en cas de derrota. “És un escenari que, a dia d’avui, és més que improbable. Nosaltres som els únics que assegurem la centralitat en la política andorrana.”

Bartumeu va assegurar que el fet que sigui Martí l’altre candidat més fort “era un anunci cantat”. I que, en conseqüència “no era cap sorpresa”. El que sorprèn són “els companys amb els quals ha decidit fer aquest viatge. Hi ha persones extremadament diferents”. No obstant això, el líder del PS, durant una entrevista al programa D’anar per casa d’AD Ràdio, va pronosticar el seu convenciment que el candidat de DA mantindrà la seva independència respecte d’alguns grups de pressió com, va dir, podria ser el sector bancari. A Martí sí que li va computar, però, el fet d’anar “acompanyat” d’algunes de les persones que, al seu entendre, “són els que han bloquejat o han intentat bloquejar”. Jaume Bartumeu va admetre que “m’he equivocat i em tornaré a equivocar perquè no sóc una màquina computadora”, però va assegurar que on no ha comès cap error és en la tramitació de la previsió pressupostària. “En algunes coses potser sí que no he sabut negociar. Però en el pressupost, de cap de les maneres”. I va recordar que l’oposició no va voler fer ni esmenes en aquesta segona ocasió.

L’encara cap de Govern va explicar durant l’entrevista que “no anem a les eleccions amb les mans buides. Hi anem amb un programa i una acció de govern recent”. I va reiterar, com va fer l’endemà de decidir la dissolució de la cambra parlamentària, que “amb 19 mesos hem fet molta feina” i que ara, el Principat, “està millor que no estava el mes de juny del 2009”. Bartumeu va anunciar que els ministres faran un balanç “ministeri per ministeri” els pròxims dies. I es podrà veure la feina feta més enllà de treure Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals o acabar “amb la confrontació amb el copríncep francès”.

LLEI ELECTORAL

Després d’assegurar que en arribar a la seu governamental han pogut comprovar “situacions atípiques, estranyes, complicades i preocupants i les estem gestionant”, i de recordar que les dificultats i anomalies que hi ha a l’entorn de Ctrasa s’hauran de discutir “en la junta general d’accionistes o davant els tribunals”, es va mostrar favorable de canviar el sistema electoral. Això sí, no pas a qualsevol preu. “Canviar la llei electoral és canviar la Constitució. I ens ho hem de pensar molt abans de tocar-la. I s’ha de fer amb un amplíssim consens.” Un consens o un suport, vaja, va dir Bartumeu, com el que hi ha hagut en els temes d’Estat durant la legislatura ara ja acabada: “Una majoria de 25”. “Estic a favor de modificar la llei electoral si podem arribar a un consens molt ampli al Consell” i que no generi una confrontació que no pensa promoure.

pdf3.jpg