El PS tanca unes llistes «plurals» i amb «voluntat de renovació»

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 23 de Febrer de 2011

El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) va donar ahir llum verd a les llistes per concursar a les eleccions generals anticipades del pròxim 3 d’abril, unes candidatures que hauran de ser presentades abans de les 12.00 hores, moment en el qual s’exhaurirà el termini previst per la Llei electoral.

Una de les sorpreses que, de fet, ja havia augurat aquest rotatiu, va ser la relacionada amb la presència femenina als primers llocs de la llista nacional. En aquest sentit, la que fins ara ha estat consellera socialdemòcrata després de ser escollida a la territorial d’Escaldes les passades generals, Rosa Gili, passarà a ser la número dos de Bartumeu.

El primer secretari del PS, Ferran Goya, va afirmar que la llista aconseguida és «molt plural», tant pel que fa a la incorporació de diferents sensibilitats, tot buscant una «obertura ideològica», com a l’hora de respectar la igualtat entre homes i dones. De fet, entre els vuit primers llocs de la nacional, hi ha quatre dones: per aquest ordre, Gili, Mariona González (5), Sílvia Bonet (6) i Magda Mata (8).

Com a número quatre hi ha Gerard Bàrcia, mentre que Manel Blasi ocuparà el set, tancant així els vuit primers llocs de la llista nacional. Entre el 9 i el 14 hi ha, per aquest ordre, Josep Roig, Marc Cornella, Jordi Rich, Olga Guasch, Josep Maria Cucalón i Vicenç Alay.

A més d’aquesta paritat, la formació tenia com a objectiu «que repetís el màxim de gent possible» però introduir també noms que suposessin «una renovació». En aquest sentit, també tindrà molt a veure el secretari d’organització del PS i des d’ara número tres a la nacional, David Ríos, que va confessar ahir com encara estava «paint» la notícia, que li suposa «un repte molt important». Tot i aquesta sorpresa inicial, Ríos va assenyalar que està disposat a fer la millor campanya possible per tal de mostrar a la ciutadania que el socialdemòcrata «és un projecte de país».

D’altra banda, el partit renova la confiança de persones que fins ara havien estat desenvolupant responsabilitats al Govern com els ministres Gerard Bàrcia o Vicenç Alay, a més de la ministra Bonet i la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, a més del d’Educació fins el juny del 2010, Josep Roig.

Segons Goya, la candidatura nacional assolida, juntament amb les set territorials, que en aquest cas no han pogut respectar al 100% el compromís de la paritat de gènere, té la capacitat d’arribar «a un percentatge important de la població», amb la qual cosa des del PS van mostrar-se optimistes en el duel entre Bartumeu i Antoni Martí.

El lideratge de l’escaldenc no va fer canviar l’estratègia als socialdemòcrates, segons va manifestar Goya, que va assegurar, en referència a Bartumeu, que «la persona que s’ha d’enfrontar a Antoni Martí, nosaltres la tenim».

candidatures parroquials / Les llistes territorials seran integrades per Judith Salazar i Liliana Lamoroux a Canillo, per Francesc Rodríguez i Maria Pilar Riba a Encamp, Franz Armengol i Jordi Cadena a Ordino, Pere López i Sònia Cano a la Massana, Carles Blasi i Jan Cartes a Andorra la Vella, Bruno Bartolomé i Rossend Areny a Sant Julià de Lòria i, finalment, per Jordi Font i Víctor Naudi a Escaldes-Engrodany.

Tot i que Bartumeu va demanar «joc net» a la campanya, des del PS es va exemplificar ahir que aquest repte serà difícil. De fet, el mateix Goya va afirmar que el Govern del PS ha aportat «un plus de realisme i un plus de coneixement», ja que els dos anys s’han aprofitat, segons va dir, per «aixecar les catifes de Govern», fent referència a l’«exemple de Ctrasa». Tot i aquesta crítica, Goya va afirmar que «no hi haurà dossiers» durant la campanya. A partir del diumenge 20 de març es veurà.

pdf3.jpg