Bartumeu aposta perquè el PS i RD presentin una llista nacional conjunta

Autor:
Font:
Publicat el: 17 de Febrer de 2008

diaridandorra

Redacció 

Encara no ha fet oficial que es presentarà a les primàries del Partit Socialdemòcrata –tot i que una cosa molt estranya hauria de succeir perquè no ho fes– i després encara li tocaria guanyar-les –supòsit pel qual tothom aposta–. Però Jaume Bartumeu ja té clar alguns dels aspectes de la que ha de ser l’estratègia de L’Alternativa per a les eleccions generals que, tret de sorpresa, han de celebrar-se el proper any.

I una de les qüestions que preocupen l’actual cap de l’oposició és què faran els seus socis de Renovació Democràtica, als quals aconsella renunciar a presentar una llista nacional, tal com van fer el 2005, en favor d’una d’unitària.

“Crec que hauríem d’anar junts, PS i RD, però respectaré el que ells decideixin”, va indicar Bartumeu durant una entrevista concedida a Andorra 7 Ràdio. El líder socialdemòcrata recorda que en els comicis passats el fet d’anar en dues llistes separades va acabar facilitant el triomf del Partit Liberal. “El 2005, els nostres vots sumats eren més que els de l’Albert Pintat, però pel sistema electoral no vam aconseguir aquest conseller que hagués canviat la situació política del país”, explica el president del grup parlamentari, que considera que al Consell General la coalició està treballant bé. “El grup funciona bé, hi ha una bona cohabitació de les forces polítiques. Fem política de L’Alternativa i parlem en conjunt”, assegura.

Bartumeu accepta que la posició final no està a les seves mans, sinó en les del partit que presideix Ricard de Haro, que ja s’ha manifestat a favor de tornar a fer llista nacional separada del PS. Tot i això, considera que han “de fer números tot plegats i veure com funciona el sistema electoral”. Al cap de l’oposició no li agrada, però, el que ell creu que són pressions sobre els seus socis de coalició. “Hi ha interès a burxar RD i dir que se’ls estan menjant des del grup, però crec que saben que no és cert”, va manifestar.

Crítiques a Pintat

D’altra banda, el socialdemòcrata tampoc va desaprofitar l’oportunitat per donar la seva opinió sobre els problemes interns del PLA. Creu que “és mala política gestionar una crisi del partit a través dels mitjans de comunicació, que penso que és el que estan fent”, a la vegada que també considera que el gran handicap dels liberals “és la falta de lideratge”. El conseller de L’Alternativa reconeix que està seguint aquest procés –“llegeixo la premsa i escolto la ràdio”, assegura– i no acaba d’entendre la posició que a les converses no hi estigui participant el president del PLA, Albert Pintat: “la democràcia necessita líders. No anar a les reunions perquè es vol deixar que la gent opini no em sembla propi d’una democràcia consolidada. Hi hauria de ser”.

El cap de l’oposició també té clara la seva posició sobre la llei d’inversió estrangera que, quan s’obri el nou període de sessions al Consell General s’ha d’acabar de consensuar. “No s’hauria d’aprovar i, si es fa, no servirà de res”, assegura, mentre que també avança quina és la seva intenció en cas de guanyar els comicis. “Si el resultat de les eleccions és bo, ja la canviarem”.

Bartumeu creu que amb el projecte actual “el capital estranger no significarà una aportació positiva” i acusa el Govern de “promoure un pelotazo en diferents àmbits”. De fet, per les seves paraules, aquesta llei no és la que més preocupa el conseller socialdemòcrata. “L’objectiu essencial d’aquest any és que el Consell aprovi la reforma de la CASS, fita per a la qual anem per bon camí”, assenyala el cap de l’oposició, que afegeix “amb això, la legislatura estarà acabada”.

pdf3.jpg