Espot descarta una plena integració a la UE

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Febrer de 2011

El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va reconèixer que el Principat resisteix força bé la comparació amb San Marino. Dos estats petits, envoltats d’Unió Europea que han fet una trajectòria similar.

En tots dos casos van començar per l’acord d’unió duanera, més tard va venir el conveni sobre fiscalitat de l’estalvi i, finalment, l’acord monetari. No obstant això, la república més antiga d’Europa s’ha decidit a fer un darrer pas i es planteja la plena integració a la Unió Europea. Espot va descartar que, en el context actual, Andorra pugui seguir els mateixos passos.

La ministra d’Afers Exteriors de San Marino, Antonella Mularoni, va visitar ahir l’edifici administratiu, on va parlar amb Espot d’aquest i d’altres temes, i també es va trobar amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Mularoni va explicar el model d’encaix amb Europa que ha seguit San Marino, que Espot va considerar “interessant”. El 27 de març que ve s’hi celebrarà un referèndum sobre la conveniència d’integrar-se a la UE, una possibilitat que de moment el ministre veu lluny d’Andorra. “Avui mateix seria inviable”, va afirmar, “i no tenim les característiques per a la plena unió, però sí per a un accés al mercat interior”.

En canvi, Mularoni es va mostrar convençuda que “al nostre país tenim ben clar que ha arribat el moment de fer un pas endavant”. De tota manera, va precisar que la consulta que es farà d’aquí a poc més d’un mes “no és definitiva ni vinculant”, i que en tot cas, un cop finalitzat el procés de negociació per entrar a la UE “se n’hauria de convocar un altre”.

Sobre l’encaix a Europa, els dos ministres es van mostrar d’acord. “Els microestats hem de buscar un futur que no ens ofegui, amb dignitat i identitat, dins una Europa gegantina”, va explicar Espot. Però també van coincidir que “ara és un moment històric” que cal aprofitar per definir millor l’embrancament amb Europa que es vol mantenir des dels petits estats. Pel que fa el conveni que eviti la doble imposició, no és ara per ara una prioritat per a cap dels dos governs, però segons Espot “sabem que ho podem posar en marxa en qualsevol moment”.

pdf3.jpg