Benet planeja unes rebaixes unitàries per atreure turistes

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Febrer de 2011

Una campanya unitària de rebaixes, en la qual participin tant el comerç com el sector de l’hostaleria i la restauració. Aquesta és la proposta que el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, ha fet als agents implicats i que s’ha de començar a concretar en breu, com a mesura per atreure el turisme de proximitat.

Benet és conscient que, mentre no hi hagi una llei del comerç, els períodes de rebaixes no estaran regulats. En aquest cas, el plantejament no és obligar ningú –no s’aprovarà pas cap reglament via decret–, sinó posar d’acord els empresaris per llançar una oferta atractiva, probablement de cara a la primavera.

De fet, el titular de Turisme i Comerç és reticent a posar dates, i més en un context polític prou complex. Això no obstant, en declaracions a aquest rotatiu, Benet sí que va insinuar que la iniciativa es podria materialitzar passada la temporada d’esquí, és a dir, just quan hi ha una davallada significativa en l’afluència de visitants.

Els indicadors econòmics del 2010, que el Govern va presentar fa poques setmanes, recullen que l’única dada positiva respecte al nombre de visitants, en comparació amb l’any anterior, és la dels turistes espanyols. Així, aquest tipus de turistes van passar d’1.409.868 a 1.414.298 persones, cosa que suposa una variació positiva del 0,3%

«Hi ha alguns senyals positius, sobretot amb el turisme de proximitat, i des del ministeri ens plantegem accions tant per a aquest tipus de turisme com de cara al turisme que no és de proximitat, que ve de més lluny», va assenyalar Benet. Entre les accions per cridar l’atenció d’aquells visitants que tenen el Principat més a prop, i que poden decidir una escapada sense gaire planificació, hi ha la proposta del ministre de fer una campanya de rebaixes. «És una acció forta, contundent, adreçada justament al turisme de proximitat», va insistir.

Benet té molt clar que, sense la llei de comerç, no es pot imposar una campanya d’aquest tipus. «No es tracta de limitar res, tothom podrà seguir fent rebaixes fora d’aquest període», va aclarir el ministre. La idea, per tant, és que, més enllà de les rebaixes que decideixi fer cada comerç lliurement, el sector es posi d’acord durant un període determinat, de manera que es pugui publicitar fàcilment a l’exterior i, fins i tot, s’afavoreixi el boca-orella entre els visitants.

Cuidar el turista / La proposta de fer una campanya de rebaixes, que impliqui també l’hostaleria i l’oferta complementària d’oci (espais lúdics diversos), arriba poc després que el Govern hagi engegat una altra campanya, en aquest cas de sensibilització de la ciutadania sobre la importància d’oferir un bon tracte als turistes. Segons Benet, «Andorra, la promocionem molt bé de 1.500 metres cap amunt, però sovint oblidem la part de sota».

El ministre considera que cal cuidar els visitants que vénen al país, oferint-los un tracte amable i també millorant la imatge del Principat: «Es tracta també de cuidar la via pública, conduir de manera poc agressiva…». Aquesta és la sensibilització que pretén fomentar la campanya Andorra, conèixer-la per estimar-la, que es va posar en marxa a començament de mes.

Igualment, Benet és del parer que s’ha de potenciar el turisme francès («un mercat de 65 milions de persones), tot i que difícilment l’actual Govern podrà engegar noves accions.

pdf3.jpg