Bartumeu signa el decret de dissolució i convoca les eleccions per al 3 d’abril

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 16 de Febrer de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va signar ahir el decret de dissolució del Consell General, que fixa les eleccions generals anticipades per al 3 d’abril.

Bartumeu, que avui compareixerà públicament per anunciar la data dels comicis, va decidir la dissolució anticipada després d’escoltar el consell de ministres, un cop acabada l’última sessió del Consell General, que va servir per aprovar la modificació de les taxes del tabac.

Un any i vuit mesos i mig després de ser investit cap de Govern, finalment Bartumeu va donar ahir per acabada la legislatura. Un cop finalitzada la sessió parlamentària, el màxim representant de l’executiu va convocar el consell de ministres i va enviar una carta als dos coprínceps per demanar-los la signatura del decret, segons va confirmar ahir el Govern mitjançant un comunicat.

D’aquesta manera, tan sols faltarien les signatures dels coprínceps per publicar avui el text en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). Un cop fet públic, el dimecres 23 de febrer s’esgotarà el termini per presentar les candidatures a les properes eleccions generals, que es publicaran el dia següent. L’executiu també va confirmar que la campanya electoral, que s’allargarà tretze dies, començarà el diumenge 20 de març i s’acabarà l’1 d’abril, mentre que el vot per dipòsit judicial s’obrirà el 21 de març i es tancarà el 2 d’abril, coincidint amb la jornada de reflexió.

Els dos escenaris d’ApC
Davant d’aquest escenari, les formacions polítiques ja han posat en marxa el compte enrere per enllestir les llistes i el plantejament de cara als comicis. Malgrat la posició escèptica mantinguda durant els últims mesos sobre la dissolució del Consell, el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, admetia ahir al migdia, un cop acabada la sessió del Consell General, que “tot indica” una imminent convocatòria d’eleccions.

Eusebi Nomen va avançar que la plataforma presentarà una llista nacional si no s’arriba a “un consens programàtic” per fer una llista conjunta. El líder de la plataforma va explicar que s’està treballant en una llista nacional amb un “programa de govern” dividit en dues parts. D’una banda, estaria compost per un bloc de mesures de reactivació econòmica, mitjançant la proposta de diverses reformes estructurals, i d’altra banda hi hauria un segon bloc amb accions dirigides a l’optimització dels serveis governamentals.

Tria del candidat centrista
De la seva banda, el conseller reformista Amadeu Rossell va fer una crida a “posar-nos tots les piles a tots els nivells”, i va assegurar que “a nivell nacional facilitaria molt les coses que hi hagués un líder” visible per poder començar a treballar amb un programa concret i a tancar tots els pactes territorials que s’han començat a negociar. Segons el conseller del grup reformista, encara no s’ha pogut determinar qui liderarà el projecte centrista, perquè “a uns els agrada un líder i a uns altres ens n’agrada un altre”. En aquest sentit, va opinar que finalment “tot es redueix a les persones”.

El Consell General aprova la modificació dels preus de les taxes del tabac gràcies a l’abstenció d’ApC
El Consell General va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum, amb les abstencions dels consellers del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) i el vot en contra del grup reformista. Finalment, el preu del tabac pujarà 28 cèntims per paquet, tal com s’havia establert en l’últim text, però ho farà a partir del 31 de maig, després que la comissió legislativa corresponent va aprovar l’esmena d’ApC.

El president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, va apuntar que el canvi en la data permetrà “mantenir un diferencial equilibrat amb els nostres països veïns” sense perjudicar els colliters. Així mateix, Nomen va incidir en la important recaptació econòmica que suposarà per a les arques de l’Estat. En aquest sentit, va recordar que “els impostos sobre el tabac representaran el 20% del total de recaptació del Govern” i va afegir que equivaldran a “l’increment d’impostos que el Govern vol fer per la via dels impostos sobre els beneficis de les empreses”.

No obstant això, Nomen va tornar retreure al Govern que no hagi assegut a la taula els fabricants i els pagesos “per arribar a un acord previ al redactat de la llei”, i va assegurar que si la llei hagués entrat en vigor aquesta setmana “s’hauria traslladat als pagesos, com a mínim, uns 10 milions d’euros, i es faria inviables les seves explotacions”. El líder d’ApC va concloure que l’estratègia del Govern fa que ja el 2010 “tan sols es recaptessin 10 milions més”, en lloc dels “25 milions de més que tenia pressupostats”.

De l’altra banda, el conseller reformista Amadeu Rossell va argumentar el seu vot en contra pel “camí rocambolesc” que ha seguit la norma, ja que inicialment es va fixar la pujada en 83 cèntims “sense consultar els sectors ni amb coneixement del contracte” existent entre colliters i fabricants. Així, va apuntar que la llei “es podria haver aprovat fa temps” i va afirmar que no volien “ser partícips d’aquesta manera de fer”.

Finalment, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va atribuir el retard als “períodes llargs de tramitació parlamentària” i va reiterar que desconeix els termes del contracte “privat”.

pdf3.jpg