La cita amb les urnes serà el 3 d’abril

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 de Febrer de 2011

Via Twitter, la nova fal·lera tecnològica, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar públicament que havia signat la dissolució del Consell. I que havia convocat eleccions anticipades. La data, la més propera que podia ser: el 3 d’abril.

Bartumeu va adoptar la decisió després de reunir- se extraordinàriament amb el seu gabinet i així complir amb els preceptes constitucionals. I a les 20.38 hores va llançar la comunicació pública a la xarxa. Abans, és clar, s’havia assegurat que els Coprínceps havien signat el decret que avui hauria de publicar el BOPA. A partir d’aquest acord es desplega tot el calendari electoral. Els partits i les formacions polítiques tenen de marge fins al migdia de dimecres que ve per presentar les candidatures. I la campanya electoral s’iniciarà el 20 de març vinent. La classe política va rebre la data electoral sense sorpreses. Ara, hi havia qui destacava que Bartumeu havia esperat fins al darrer moment i que havia escurçat al màxim els terminis.

Segons diverses fonts, el cap de Govern ja feia alguns dies que tenia la decisió presa. I els Coprínceps estaven alertats de la situació. Ahir al matí, per exemple, el cap de la Mitra, l’arquebisbe Joan- Enric Vives, era a Madrid. Però ja estava garantit que podria ser a la Seu a la tarda per signar el decret. El document és doble. Físicament es va enviar al Palau Episcopal. A primera hora de la tarda –el gabinet ministerial es va reunir després de la darrera sessió del Consell del migdia– ja hi era. Per correu electrònic es va trametre a París. De la Seu en va tornar via terrestre, en paper i firmat. De l’Elisi la signatura va ser digital però degudament autenticada. Segons les fonts, la carta formal arribarà uns dies més tard. Però el procediment, ja usat per a les lleis i altres documents des de fa un temps, és prou vàlid per donar-li tot el cerimonial i compliment legal. El BOPA hauria de recollir avui el decret.

REACCIONS

El 3 d’abril era una de les opcions electorals més viables malgrat que ahir, al Consell, encara hi havia qui especulava en unes setmanes més de dilatació. En confirmar- se el calendari no hi va haver sorpreses. El primer secretari del PS, Ferran Goya, va admetre que “malgrat que el cap de Govern no ens ho havia dit, ja prevèiem aquesta data. Havíem fet el compte enrere i era el primer dia possible”. El fins ara cap de l’oposició i líder de CR, Joan Gabriel, va “celebrar que sigui ràpid”. I hi va afegir que “és una previsió normal. [Bartumeu] ha anat a retallar el màxim possible. Però com més aviat hi hagi eleccions més aviat aclarirem les coses. I les campanyes, com més curtes siguin, millor per als electors i per als candidats”. El parlamentari i cap visible d’ApC Eusebi Nomen va avaluar que “els terminis estan dins el que marca la llei” i que “sobre la data no veig res destacable”. Això sí, Bartumeu “s’ha guardat fins al darrer dia la data exacta de la dissolució per fer pressió a l’hora de tancar les llistes”.

pdf3.jpg