Bartumeu dóna per acabada la legislatura

Autor: E.O.G./ANA
Font: més andorra
Publicat el: 16 de Febrer de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, dóna per acabada la V legislatura. En acabar la sessió extraordinària del Consell General d’ahir, que va servir per aprovar l’augment de taxes al tabac, va comentar que aquesta havia estat, «molt probablement, la darrera sessió».

De fet, just després que s’aixequés la sessió, se n’iniciava una del Consell de Ministres per debatre la dissolució del Legislatiu i la convocatòria avançada d’eleccions generals. Ahir a la tarda, el cap de Govern ja va trametre als coprínceps el decret de dissolució, per a la seva signatura, que podria publicar- se al BOPA d’avui i aquesta tarda el cap de Govern n’exposaria els detalls. El decret fixa la data de les eleccions per al diumenge 3 d’abril. El text també determina que la data límit per a la presentació de les llistes serà el proper 23 de febrer, i que la campanya electoral durarà tretze dies, començant el diumenge 20 de març i acabant el divendres 1 d’abril.

Els consellers generals començaven a empaquetar les seves coses ahir. Alguns, però, hauran d’esperar per fer-ho. És el cas dels membres de la comissió permanent, que haurà de vetllar pel bon funcionament del Consell General dels Joves, per exemple, del qual avui es reuneixen les comissions de treball i que el plenari tindrà lloc el 23 de març.

La maquinària dels partits polítics ja fa temps que es va posar en marxa, però ara s’haurà d’accelerar. Els socialdemòcrates són els que parteixen des de la pole position, com es diria en cas d’una cursa de motor. Ja tenen candidat: Jaume Bartumeu; i el programa està més que embastat. Les negociacions amb els Verds per una possible coalició preelectoral és la principal incògnita a resoldre, tot i que hi ha bona sintonia i els dos partits constaten que programàticament tenen més punts de convergència que no pas de debat.

Més complicat ho té la nova plataforma política de centre. El Partit Liberal d’Andorra (PLA) hauria de decidir, en el congrés que ha de celebrar aquesta nit, si tira endavant al costat del Partit Reformista (PRA) i fa part d’aquesta nova plataforma –decisió més probable– o si va en solitari. En aquest sentit, el conseller reformista Amadeu Rossell, i membre del PLA, va demanar que es determini un líder aviat, ja que ajudarà a anar tancant les negociacions iniciades per arribar a pactes territorials ja iniciats. Així mateix, Rossell considera que tot plegat «anirà molt de pressa».

Des d’Andorra pel Canvi, el president del grup parlamentari, Eusebi Nomen, va recordar que la plataforma que encapçala «des del primer moment» ha apostat per una unió centrista. Malgrat això, la prioritat per arribar a un pacte i integrar-se a la nova plataforma política serà el consens a nivell de programa. En aquest punt, Nomen va explicar que estan treballant en un programa «de govern» i «no electoral» estructurat en dues parts: la primera centrada a proposar «mesures estructurals de reactivació econòmica» i una altra centrada en «l’optimització i millora dels serveis » que s’ofereixen des del Govern, com són l’Educació i altres de caràcter social. Així, el líder d’ApC va insistir que per formar coalició, cal consens i «valentia per fer les reformes », si no existeix, «ApC presentarà la seva [llista]».

Aprovat l’augment de taxes del tabac. La darrera sessió del Consell General de la V legislatura va servir per aprovar l’augment de taxes del tabac. El projecte va prosperar amb els vots favorables dels consellers socialdemòcrates i l’abstenció dels d’Andorra pel Canvi. Els consellers reformistes –que ahir eren deu per l’absència de l’accidentat Jaume Serra– hi van votar en contra. L’argument esgrimit per justificar, tant l’abstenció del grup més petit com el rebuig del principal grup de l’oposició, va ser el mateix: el desacord amb la manera d’actuar del Govern. Tots dos grups de l’oposició van retreure a l’Executiu que no hagués escoltat els colliters de tabac i no s’hagués assegut amb aquests i els fabricants per deixar sense efecte la clàusula del contracte entre aquestes dues parts que causa un trasllat de l’augment dels impostos als primers en comptes de fer-ho als consumidors, que és l’efecte buscat de la mesura. La diferència entre els dos grups de l’oposició va ser que ApC va valorar la repercussió de la mesura en els ingressos de l’Estat. Un punt també recalcat per part del Govern i del grup parlamentari socialdemòcrata.

pdf3.jpg