Aprofitar els recursos que tenim «sota els peus»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 15 de Febrer de 2011

Andorra és «poc sobirana» des del punt de vista energètic, tal com encertadament assenyalava el cònsol major d’Escaldes- Engordany, Antoni Martí. D’altra banda, no és descartable un augment dels preus de l’energia a mitjà i llarg termini, com apuntava a la seva vegada el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

Veient tot això, el Comú d’Escaldes-Engordany i el Govern van signar ahir un conveni per fer estudis «aprofundits» sobre l’aprofitament de l’energia geotèrmica, conèixer el potencial calòric de l’aigua termal. Un recurs que tenim «sota els peus» –amb paraules de López–, que representa una nova oportunitat de diversificació, tant econòmica com energètica, i així dependre menys de l’exterior.

En virtut del conveni, s’estudiarà el pou del Pont de la Tosca, que és d’on es treu ara l’aigua termal a Escaldes-Engordany, per veure com es pot treure més aigua calenta i quines afectacions tindria, i també s’analitzarà tota la conca d’Escaldes per determinar la viabilitat d’una nova perforació. Però aquesta segona perforació estaria en una segona fase, i s’hauria de renegociar. Els primers «preestudis» apunten que es podria «multiplicar per dos» el cabal d’aigua termal a extreure, segons va exposar Martí, que va insistir que la signatura del conveni era «una qüestió de responsabilitat » del Comú, així com també és una «obligació» veure com es pot ampliar el cabal d’aigua termal i buscar l’eficiència en el seu aprofitament. La millor manera de complir amb aquesta obligació és col·laborant amb Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el Govern, segons Martí. Encara que l’aprofitament dels recursos sigui competència comunal, Martí considera que els temes energètics han de ser «tutelats pel Govern».

Els treballs de prospecció s’allargaran uns tres mesos, va apuntar el ministre i president de FEDA, per la qual cosa a l’estiu es podrien tenir els primers resultats dels estudis a realitzar. El cost d’aquests treballs ronda els 90.000 euros.

El conveni s’emmarca en la feina realitzada des de la taula de l’energia, on hi ha tant el Govern com els comuns, i que ha servit per impulsar la política energètica del país en favor de la conscienciació sobre l’eficiència i per treure el màxim profit dels recursos naturals del país, segons va apuntar Pere López i va recolzar Antoni Martí. Una tasca que s’ha realitzat des del «consens» entre les institucions, segons el ministre. Pel que fa a l’aprofitament dels recursos, López va recordar que el Govern està «apostant per altres energies» i que, en relació a l’eòlica, per l’aprofitament de la qual s’estan realitzant estudis al Pic del Maià, es vol ser «prudent», ja que existeixen «importants dubtes» al voltant de la seva viabilitat i rendibilitat, així com en relació al seu impacte visual i en l’entorn.

pdf3.jpg