El Govern signarà un protocol per portar turistes jubilats des de Portugal

Autor: Aleix Tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Febrer de 2011

L’executiu signarà avui un protocol per portar turistes de la tercera edat al Principat. Així ho va comunicar ahir l’Inatel (Institut nacional de l’aprofitament del temps lliure), una fundació portuguesa pública que es dedica al turisme social, i que tracta des de fa molts anys els serveis de “turisme sènior”, de la mateixa manera que l’Imserso ho fa a Espanya.

La idea del conveni és que Andorra pugui ser una destinació de les persones jubilades usuàries del servei.
L’acord serà rubricat avui mateix pel ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, en el marc d’una visita oficial que una delegació del Govern està fent per la República Portuguesa, en la qual també hi participa el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Per la part lusitana, el protocol estarà signat per Vítor Ramalho, president de la fundació. El propòsit de l’organisme és doble. Per una banda, buscar reforçar el paper social que vol desenvolupar i, per l’altra, treballa en una progressiva internacionalització.
Segons la mateixa fundació, el protocol serà, a més, bilateral, i per tant obre la porta a la possibilitat d’implementar serveis perquè els padrins puguin efectuar viatges a diferents destinacions portugueses. Inatel considera un factor important el fet que la tercera comunitat de residents més nombrosa del país sigui precisament portuguesa, i també el fet que el turisme sigui un dels motors econòmics més importants del país. De fet, el comerç i el centre termal són dos exemples clàssics del tipus d’activitat que busquen entitats sense ànim de lucre com aquesta.

Un viatge per “vendre” el país
El ministre d’Exteriors també es va entrevistar amb membres de l’Associació Industrial Portuguesa (AIP), i posteriorment amb el secretari d’Estat de les comunitats portugueses, Antonio Braga.  A banda d’Espot, Jaume Bartumeu també va mantenir reunions oficials. La més destacada, amb el primer ministre del país lusità, José Sócrates. Durant la trobada, el líder de l’executiu va informar de la intenció d’Andorra d’obrir l’economia a la inversió estrangera, i va explicar quins avenços s’havien fet en aquesta matèria durant el mandat.

Bartumeu tornarà a parlar d’aquest mateix tema avui, en una conferència que oferirà a l’agència d’innovació i comerç extern de Portugal, i que portarà per títol El canvi de model a Andorra i les perspectives de futur. Segons un comunicat oficial del Govern, hi assistiran representants del món financer i empresarial, a banda de les autoritats locals.

SUPORT PER ENTRAR A EUROPA

L’acord monetari i l’embrancament amb la Unió Europea va ser un dels inevitables temes que Bartumeu i Sócrates van tractar en la reunió que van mantenir a la seu de l’executiu lusità. El mandatari portuguès va oferir a Bartumeu “tot el suport” que calgui en la tasca d’apropament a la Unió Europea, que tindrà una especial rellevància a partir de l’any 2014, quan Andorra haurà de començar a implantar el cabal comunitari.

CONVENI ENTRE LA CAMBRA I ELS EMPRESARIS PORTUGUESOS

A més de la delegació de l’executiu, ahir també es van desplaçar fins a Portugal representants del món econòmic del país. Així, el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, i el president de la Confederació Empresarial, Xavier Altimir, van mantenir diferents reunions i contactes per explorar noves vies d’intercanvi econòmic. Cal destacar el conveni que la Cambra va signar amb l’Associació Industrial Portuguesa, que servirà, segons Pantebre, per “incrementar el nombre d’importacions” procedents del país lusità, i d’aquesta manera “equiparar-les a la importància que té la comunitat portuguesa” en la societat andorrana. Al viatge també hi anava José Manuel da Silva, conseller de les comunitats portugueses, i diversos empresaris lusitans que viuen i treballen al Principat.

pdf3.jpg