Bartumeu i Sócrates aposten per potenciar les relacions econòmiques

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Febrer de 2011

Amb la voluntat de «potenciar la política de bon veïnatge i la relació econòmica i humana que uneix els dos països» –segons el comunicat del Govern–, el cap de d’Executiu, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir a la tarda amb el Primer Ministre de Portugal, José Sócrates, a la seva residència oficial de Lisboa. La visita responia a la invitació oficial que va rebre Bartumeu el febrer de l’any passat per part del Secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga, i va centrar-se en la necessitat de continuar potenciant les relacions econòmiques.

Durant la reunió «es va confirmar la bona sintonia existent entre els dos Estats i el bon nivell de les relacions bilaterals», segons el Govern, «unes relacions que es van enfortir encara més en la visita oficial a Andorra el passat mes de març del President de la República de Portugal». Bartumeu va exposar a Sócrates l’acció duta a terme durant els darrers divuit mesos pel govern socialdemòcrata andorrà «per a canviar el model econòmic i redreçar l’activitat empresarial». Així, va realitzar «una síntesis» del que avui exposarà en un fòrum empresarial portuguès, una intervenció que girarà entorn la reforma tributària i la voluntat d’obrir l’economia andorrana a la inversió estrangera.

A la reunió també es va parlar del memoràndum d’entesa que van signar a Lisboa Sócrates i Bartumeu el mes de desembre del 2009 i que «obre la via a la negociació d‘un conveni per a impedir la doble imposició, que serà molt positiu per a l’intercanvi econòmic entre ambdós països».

revisió del bilateral i encaix a la ue / La reunió entre els representants d’ambdós governs també va servir per repassar l’evolució de l’acord bilateral entre Portugal i Andorra en l’àmbit del sojorn i instal·lació dels seus nacionals respectius. Tot i això, el desenvolupament dels intercanvis econòmics també va ocupar una bona part de la reunió.

D’altra banda, Bartumeu va exposar al Primer Ministre portuguès la voluntat andorrana d’acostament a la Unió Europea, així com la rúbrica que es va dur a terme ahir al migdia a Brussel·les. En aquest sentit, «Sócrates va animar al Govern d’Andorra a continuar el procés d’embrancament amb Europa», segons va assenyalar el Govern al comunicat, i va destacar que el Principat «podrà comptar amb tot el suport de l’executiu lusità en aquesta tasca».

A la trobada entre Bartumeu i Sócrates també hi van participar per part andorrana el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot; l’ambaixador d’Andorra a Portugal, Julià Vila; la cap de Gabinet del cap de Govern, Marian Sanchiz; i el primer secretari de l’Ambaixada d’Andorra a Portugal Andreu Jordi. La delegació portuguesa la van completar el Secretari d’Estat Adjunt de les obres públiques i de les comunicacions, Paulo Campos; el cap de Gabinet del Primer Ministre, Guillermo Dray; el Secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga; l’Ambaixador de Portugal a Andorra, Mário Damas Nunes i l’Assessor Diplomàtic del Primer Ministre, Francisco Duarte.

altres trobades bilaterals / Abans d’aquesta trobada bilateral, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, es va entrevistar primer amb representants de l’Associació Industrial Portuguesa i després amb el Secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga.

Al vespre, Bartumeu va oferir una recepció als nombrosos empresaris andorrans que formen part de la missió que s’ha desplaçat a Portugal. L’acte es va celebrar a les dependències de l’Ambaixada d’Andorra a Lisboa.

Cal recordar que el viatge del cap de Govern també respon a l’objectiu de reforçar les relacions econòmiques entre Andorra i Portugal. En aquest sentit, a més del desplegament d’una missió empresarial del Principat al país lusità, aquest matí el cap de Govern protagonitzarà una conferència a l’Agència per a la Innovació i Comerç Extern de Portugal, amb presencia d’autoritats locals i representants dels sectors financer i empresarial de Portugal.

pdf3.jpg