Andorra potencia les relacions amb Mònaco en el camí cap a la UE

Autor:
Font: El periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Febrer de 2011

En el marc del treball per reforçar i estrènyer l’embrancament d’Andorra amb la Unió Europea mitjançant una nova associació, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reunir-se ahir a Mònaco amb el ministre d’Estat –cap de Govern– del Principat monegasc, Michel Roger.

El Govern va comunicar que aquesta visita oficial «no només ha servit per potenciar les bones relacions entre els dos governs sinó que ha resultat molt positiva per intercanviar experiències i avançar en la definició de la millor via d’acostament a la Unió Europea».

En aquest sentit, el Govern, en el marc que estableix l’article 8 del Tractat de Lisboa i més concretament la declaració que el complementa, «continua esmerçant esforços conjuntament amb la resta de petits Estats perquè es tingui en compte la situació particular d’aquests països que mantenen una relació específica de proximitat amb la Unió Europea», segons van assenyalar des de l’Executiu.

Coordinació entre països / Roger i Bartumeu van acordar reforçar la coordinació entre ambdues administracions en l’estudi de les vies d’acostament al mercat interior europeu i en la identificació de les situacions específiques que requereixen tractaments diferenciats.

En aquesta línia es preveuen noves trobades a diferents nivells. A banda dels dos mandataris, en la trobada, per part andorrana també hi van participar l’ambaixador a Mònaco, Lluís Viu, i la cap de Gabinet del cap de Govern, Marian Sanchiz. Per part monegasca hi van assistir José Badia, conseller de Govern –ministre– de Relacions Exteriors; Marco Piccinini, conseller de Govern de Finances i d’Economia; Mireille Pettiti, directora general del departament de Relacions Exteriors; i Thierry Orsini, director general del departament de Finances i d’Economia.

«En la línia de convergència entre els petits Estats explorada pel Govern d’Andorra», el Govern va recordar que el 5 de juliol de 2010, el mateix cap de l’Executiu va estar de visita oficial a San Marino. En aquesta estada oficial, «les autoritats del dos estats van acordar establir una línia permanent de comunicació, en especial sobre el procés d’acostament a Europa». Es manté així l’intercanvi d’informació sobre les converses que Andorra i San Marino mantinguin amb els seus respectius països veïns –Itàlia, per a San Marino, i França i Espanya per a Andorra– i amb la Unió Europea. Tant és així que durant la segona quinzena de febrer està prevista una visita oficial de la ministra d’Afers Exteriors de San Marino, Antonella Mularoni.

Sopar amb el ministre d’exteriors / L’estada de Bartumeu a Mònaco va concloure amb un sopar ofert pel ministre de Relacions Exteriors, després que al migdia fos el ministre d’Estat –primer ministre– de Mònaco qui convidés la delegació andorrana a un dinar oficial.

pdf3.jpg