El Govern reitera la tasca en la lluita contra el càncer

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El Govern ha reiterat els esforços per impulsar el Pla oncològic nacional amb la posada en marxa dels programes de prevenció dels càncers de cèrvix i de colon, i la xarxa de càncers, que se sumen al programa ja en marxa de detecció del càncer de mama. En aquest sentit recorden que el Pla oncològic nacional (pla integral de lluita contra el càncer) preveu diferents aspectes, com ara la prevenció, la detecció precoç, el tractament, el suport i la rehabilitació. En aquest sentit remarquen que els eixos que el justifiquen són, en primer lloc, el fet que sigui una de les principals causes de mort al país; en segon lloc, la possibilitat de fer prevenció primària, en tercer lloc, la detecció precoç, i finalment, el fet que es pugui fer el tractament a Andorra sense haver de fer desplaçaments.

Un cop feta la detecció de la situació, es va establir les prioritats, entre les quals potenciar hàbits de vida saludable. Les actuacions que ja estan fetes o que actualment estan en curs són la planificació, posada en marxa i execució del programa de detecció precoç del càncer de mama i la planificació del programa de prevenció de càncer de cèrvix.

Des del ministeri de Salut destaquen que les actuacions previstes per a curt i mitjà termini són la posada en marxa del programa de detecció precoç del càncer de cèrvix i la planificació i la posada en marxa d’una xarxa de salut pel càncer.

Pel que fa a l’epidemiologia del càncer, des del ministeri de Salut assenyalen que és una eina bàsica per disposar de la informació necessària per a la planificació i per a l’avaluació dels programes i de les accions que es duen a terme.

D’aquesta manera, recorden que en els dos últims quinquennis estudiats, 2004-2008 i 2005-2009, el càncer ha estat la primera causa de defunció en homes, ja que ha ocasionat el 36% de les morts, mentre que en les dones ha estat la segona, en provocar el 28% de morts.

pdf3.jpg