La UE veu l’acord monetari com la voluntat d’integració d’Andorra

Autor: P.G.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 de Febrer de 2011

Encara queda per crear el disseny de la fórmula que integrarà els petits estats en el mercat comú de l’Unió Europea (UE). Un examen al que han de presentar-se els micropaïsos i les respostes estan en com adaptar-se a les condicions marcades per Europa .

La presidència hongaresa de la UE s’ha proposat la redacció d’aquest model en els sis mesos vinents. El Principat que s’ha de presentar aquesta prova, té al menys un punt positiu després dels darrers moviments que està fent en l’acord monetari. «És l’acord més important que ha fet el Principat amb la UE des del 2004, i el vegem com un exemple de la voluntat que té Andorra per compartir la legislació europea en alguns camps i integrar-se a l’UE», va explicar ahir el cap de la Unitat C3 del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), Gianluca Grippa.

Sobre si l’acord monetari serà o no una realitat, donada la situació política actual, Grippa no va voler fer cap suposició d’una qüestió que no s’ha donat, tot el contrari, segons el cap del servei d’acció exterior de l’UE, «l’acord ha estat una petició d’Andorra i s’ha negociat durant sis anys, a més de tenir indicacions del Govern que Andorra ja està a punt per aplicar el conveni», va explicar.

EL GOVERN NO SIGNARÀ L’ACORD / Sobre si el Govern signarà o no l’acord, abans o després d’eleccions ha estat un dels fils argumentals dels darrers debats polítics en to preelectoral. La conveniència o no de la signatura d’aquest acord vist pels grups de l’oposició no és igual vista per aquell grup que ara té el mànec a la mà. Des del Govern no es pretén signar l’acord monetari abans de les eleccions anticipades que encara no tenen la data fixada. L’Executiu pretén rubricar l’acord i deixar el pas de la signatura i de la ratificació per al govern que surti dels comicis esperats. Tot i ser conceptualment molt semblant, no ho és formalment. Perquè amb el text acordat i tancat, què és el s’ha esperat des de fa anys, la formalització de la signatura i de la ratificació quedarà per als responsables de l’Executiu que surti, s’espera abans de l’estiu vinent. Cal tenir en compte que la renúncia a aquest acord, si convé, serà també una possibilitat encara més oberta.

Els representants del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) de la Unió Europea van visitar ahir al matí als responsables del Govern en el marc del seguit de trobades que estan tenint amb els micropaïsos, com ja ho van fer al novembre a San Marino i la setmana passada a Mònaco. L’objectiu és la recerca d’una fórmula jurídica que permeti la integració dels petits estats en el mercat comú.

Grippa, i la tècnica encarregada d’Europa a la mateixa unitat, Carina Skareby, es van reunir primer amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, al seu despatx, i després van mantenir una trobada amb la delegació andorrana formada pel ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Eva Descarrega, l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, l’assessor de Finances, Marc Joan, i el director del Departament d’Estadística, Alexis Estopiñan. Al llarg de la tarda Grippa i Skareby van visitar la Casa de la Vall i es van reunit amb el síndic i els presidents dels tres grups parlamentaris. Avui tenen pendents altres trobades amb altres estaments andorrans com la CEA, l’INAF, ABA, el Consell General i la cònsol de la capital «per tenir un millor coneixement de la realitat andorrana», va explicar Descarrega.

pdf3.jpg