La Unió Europea té la intenció d’estrènyer les relacions amb els petits estats, concretament amb San Marino, Mònaco i Andorra, i alhora integrar-los en el mercat intern. És per això que s’ha obert un període de reflexió, que ha de tenir lloc durant la presidència de torn d’Hongria.
Ahir i avui una delegació integrada dels representants del Servei Europeu d’Acció Exterior de la Unió Europea, encapçalada pel cap de la Unitat C-3 (Europa de l’Oest no UE), Gianluca Grippa, i Carina Skareby, tècnica encarregada d’Andorra, visita el país i està mantenint diferents reunions amb representants polítics i econòmics per veure quins són els seus posicionaments.
Un dels esculls que caldrà resoldre són les quatre llibertats sobre les quals es fonamenta la integració al mercat intern, i entre les quals hi ha béns, serveis, capitals i persones. En aquest sentit, l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Eva Descarrega, va exposar que, per exemple, la lliure circulació de persones serà una dificultat tenint en compte la dimensió del país.
Grippa va remarcar que no hi ha la possibilitat de fer una integració “a la carta” i que aquests principis s’han de complir, tot i que caldrà veure com es consideren les especificitats dels petits estats. En aquest sentit va posar l’exemple de Liechtenstein, que es troba dins l’espai europeu i ha aconseguit pactar la lliure circulació de persones sense cap tipus de discriminació però tenint en compte que es tracta d’un territori petit.
El representant europeu va reiterar que aquests petits estats es troben “a Europa i al cor d’altres països”, i per tant un dels objectius de les negociacions serà que puguin compartir “les mateixes regles de joc” que els veïns. Malgrat això, va insistir que no es tracta d’una “homogeneïtzació”, sinó que hi hagi una competència en què tothom tingui les mateixes condicions.
Acord monetari
Sobre l’acord monetari, Grippa va destacar que Andorra és un país “sobirà”, i per tant ha de ser el Consell General el que decideixi si ha d’acceptar o no aquest acord, però va posar en relleu que des d’Europa l’acceptació es veuria com un exemple de la bona intenció d’Andorra de “compartir” la legislació europea i, per tant, de la “voluntat” d’integrar-se a la UE.