Entrevista a Ricard de Haro

Autor:
Font:
Publicat el: 21 de Gener de 2008

el Periodic 

Enric Guinart

“Com a cap de Govern, Pintat m’ha decebut” 

El màxim dirigent de Renovació Democràtica, Ricard de Haro, analitza el present i el futur de la formació que lidera, així com del projecte de l’Alternativa, del qual formen part juntament amb el Partit Socialdemòcrata i el GUPI.

També parla del moment que viu el país i es mostra especialment decebut amb el paper que ha jugat el cap de Govern, Albert Pintat, de qui creia que «sabria mirar més enllà de l’horitzó».

–¿Com definiria el moment actual que viu Renovació Democràtica?
–Un moment molt bo i amb moltes ganes de tirar endavant i, sobretot, de continuar creixent.

–Quan parla de continuar creixent, ¿es refereix a RD o a RD dins de l’Alternativa?
–En tots els àmbits, creixement quant a nombre de persones i pel que fa a contingut del partit.

–No obstant això, hi ha algunes veus que diuen que des que RD forma part de l’Alternativa està perdent pes específic i que tot plegat indica que el final de la seva formació serà ben aviat. ¿Què li sembla?
–No m’agrada opinar sobre rumorologia i convido tothom que vingui a casa i que ho miri, i veurà que no és així. El que no hem de ser tampoc és il·lusoris i pensar que l’esforç que hem de fer com a partit dins de l’Alternativa perquè es parli de Renovació Democràtica com a partit és difícil, costa més que si només fóssim RD i GUPI. Tenim un peix gran, que és el PS, que costa més posar-se a la seva alçada, però és un al·licient que ens motiva encara més.

–L’Alternativa ja fa força temps que està en vigència. ¿Creuen que és un bon moment per replantejar aquest pacte i el seu paper dins d’aquesta coalició?
–És un bon moment com pot ser-ho qualsevol altre, l’Alternativa no és una cosa estàtica i paralitzada, l’Alternativa ha anat evolucionant amb les necessitats que hem presentat qualsevol dels membres d’aquesta Alternativa i a instàncies d’un o de tots ja procurem això, que el pacte es vagi adaptant a les necessitats que presenta el país.

–¿Sembla que RD no descarta fer una llista per a generals?
–Si fossin les eleccions demà, jo et diria que avui Renovació Democràtica presentaria una llista nacional, però això és una opinió personal, ja que és un aspecte que el partit encara no s’ha plantejat.

–A les comunals l’Alternativa es va endur la patacada més important a Escaldes, justament la parròquia on hi hauria d’haver més vot captiu de RD. ¿Els preocupa que això creï desconfiança des del PS?
–Amb la gent que tinc el gust de treballar aquest dubte no s’ha plantejat. Sí que la patacada forta la vam portar a Escaldes, amb tot el convenciment, dic que hauríem d’haver treballat millor, no va, fer la feina com s’havia de fer, però ja podríem haver fet la feina tan bé com haguéssim sabut i potser la patacada hauria estat menor en dimensions, però el Toni Martí hauria guanyat igualment. Crec que de cara a les generals tenim més oportunitats de tornar a guanyar.

–¿Com pot créixer RD dins de l’Alternativa?
–La nostra voluntat de fer conèixer Renovació Democràtica és per donar a entendre què és l’Alternativa, perquè la gran majoria de persones, per desgràcia per a nosaltres, quan parles de l’Alternativa la identifica amb el PS, que no és que ens sàpiga greu això, el que passa és que ens agradaria donar més a conèixer la identitat del nostre partit. Aquesta Alternativa es planteja com una aliança de diverses forces polítiques amb un espectre ideari bastant ampli i aquesta amplitud dóna cabuda a moltes persones, que crec que de vegades es plantegen el dubte que l’Alternativa només és PS; doncs, volem fer conèixer RD dins d’aquesta Alternativa.

–Però sí que és cert que des que és a l’Alternativa RD ha perdut pes específic, com, per exemple, amb la pèrdua del comitè parroquial d’Encamp. ¿No li sembla?
–Em considero responsable d’aquesta davallada d’imatge com a partit, però el cert és que el que hem procurat fer i el que intentem cada dia és treballar i quan treballes molt t’oblides de l’entorn i és possible que perdem imatge com a partit. Potser ens hem oblidat una mica del màrqueting i de la imatge, un punt que altres partits cuiden molt, i ens hem dedicat massa a treballar. El que procurarem és continuar treballant amb la mateixa intensitat i que la imatge es recuperi.

–Aquests dies apareixen molts rumors sobre l’intent de crear un nou partit orientat cap al centre. Queda lluny de RD, però ¿com ho veuen des de fora?
–Ho trobo normal, veient el panorama i veient com han anat les coses, em sembla perfecte que hi hagi persones que encara tenen aquestes vibracions i només recordaria que el partit social-liberal a Andorra és Renovació Democràtica. Havent-hi una força amb aquest ideari, tothom és lliure de crear la força i el grup que li convingui, però el que passa és que ha de ser que convingui a la majoria, perquè si ho fas perquè et convé a tu, aleshores malament.

–Per tant, ¿convida aquells que vulguin fer un partit social-liberal a venir a RD?
–A aquells que trobin que les seves inquietuds es veurien reflectides en un partit social-liberal, jo els dic que ja hi ha una força social-liberal, que és Renovació Democràtica. A partir d’aquí, tot el que pugui esdevenir m’està bé.

–Fa temps que Patrick García està en una segona línia. ¿Podria ser que un cop s’apropin les generals torni a la palestra?
–Si dir que el Patrick García està en segona línia és dir que no té un càrrec ni al Consell ni enlloc, està en segona línia, però el Patrick treballa cada dia amb el partit i per al partit.

–Em referia al primer punt.
–El Patrick García és un element de política nacional, si ara tenim uns comicis serà quan ell pugui dir quina disposició té i que el partit el refermi i el presenti.

–Ja n’hem parlat força, però ¿quin és el futur que imagina per a RD?
–És veure que Renovació Democràtica participa d’un Govern de l’Alternativa
i per aconseguir això hem de continuar treballant. I aquesta participació en el Govern que sigui per treballar per a l’interès de tots, per mantenir un equilibri i per fer un compendi d’inquietuds diverses per evitar radicalismes.

–¿Per què creu que a la classe política d’aquest país li costa tant arribar a acords de consens?
–Encara preval massa l’interès particular, sigui del partit o sigui de la persona, encara prevalen massa els personalismes.

–Com a conseller general i tenint en compte la situació política que va sorgir dels darrers comicis generals, ¿no creu que s’ha perdut una gran oportunitat per arribar a pactes d’estat?
–Hi ha una persona que m’ha decebut: com a cap de Govern, el senyor Albert Pintat m’ha decebut perquè, tot i que quan el van nomenar cap de Govern no era el meu candidat, creia que hi havia l’esperança d’arribar a uns pactes de veritat, d’enfocar aquesta legislatura com una transició d’Andorra cap a una integració plena en l’entorn internacional, però aquesta il·lusió em va durar molt poc. Creia que Pintat tindria la solidesa pròpia d’una persona responsable, que sabria mirar més enllà de l’horitzó i ho veia així, però em va decebre.

–En els seus discursos sempre insisteix que el país necessita un canvi polític perquè, si no, el futur econòmic del Principat perilla.
–És que crec que és així, ja no ens queden parcel·les per vendre, no ens queden recursos per mantenir el país tal com està estructurat avui en dia. La gran majoria de persones d’aquest país viuen en unes condicions que no són les adequades i quan veus que les persones que treballen no arriben a final de mes, això no pot ser. Vaig veure fa uns quants dies que sortia l’estadística de vehicles venuts a Andorra i els tres primers eren vehicles de luxe, no eren utilitaris. Vaig parlar amb gent de concessionaris de gamma mitjana i no en venen perquè la classe mitjana està desapareixent, en el sentit que potser els que tenen diners cada dia en tenen més, però el treballador que abans amb uns ingressos mitjans-alts tenia un nivell de vida bo, ara les comença a passar magres.

–Aquest argument se situa en la línia de la teoria de les dues Andorres que defensa Jaume Bartumeu.
–És que hem de governar per a tothom, tothom ha de tenir les mateixes oportunitats i avui crec que no les tenim.

pdf3.jpg