Els programes de formació han creat 14 llocs de treball en sis empreses

Autor: m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 28 de Gener de 2011

Els programes per al foment de la formació i l’ocupació activa de les persones que estan a l’atur han creat, des que es van posar en marxa, catorze llocs de treball en sis empreses diferents. Dos d’aquests llocs de treball corresponen al programa de contrac­tació de persones provinents del sector de la construcció o afins, i la resta, del foment de l’ocupabilitat i la formació en el comerç o a l’hostaleria.

Tal com va explicar el secretari d’Estat de Salut i Treball, Jesús de Tena, aquesta resposta no ha estat més elevada, en part, “per la confusió” que va crear el fet que el Consell General rebutgés el crèdit que el Govern havia presentat per al foment de  polítiques actives de formació. En aquest sentit, De Tena va insistir que aquests programes no han de ser finançats per aquest crèdit extraordinari, sinó per un avanç de fons per un import de 695.000 euros aprovat al mes de juny.

Un altre dels elements que justifiquen que el volum de persones i empreses inscrites no hagi estat superior és el fet que la posada en marxa d’aquests programes va coincidir amb el període de vacances de la construcció, i per tant és possible que aquestes empreses no estiguin informades de l’existència d’aquest servei. És per això que des del departament de Treball s’ha tirat endavant una tasca d’informació “pràcticament individualitzada”, que ja ha arribat a 50 empreses de la branca de l’hostaleria. Ara es vol portar també aquesta informació a les empreses de la construcció i, a més, es farà servir els butlletins de les patronals per donar a conèixer aquests programes.

El secretari d’Estat de Treball va exposar que des de l’executiu tenen “molta fe” en aquestes polítiques d’ocupació activa i va remarcar que, a més, aquests programes es van redactar en col·laboració amb les patronals i els sindicats per mirar de donar resposta a les veritables necessitats, tant del sector empresarial com dels treballadors. Cal recordar que aquests dos programes pretenen alhora que els treballadors es puguin formar i trobar una feina i l’empresa és recompensada per l’administració per aquesta tasca que duu a terme de formació.

Donats els escassos llocs de treball que s’han creat per a les persones que provenen de la construcció, De Tena va posar en relleu que és “una de les matèries pendents” anar a informar aquestes empreses de l’existència d’aquest programa.

Aquesta va ser una de les dades facilitades per De Tena, però cal destacar que també va abordar la qüestió de les prestacions d’atur. En aquest sentit, va posar en relleu que des que aquesta ajuda de caràcter social es va posar en marxa hi ha hagut 361 sol·licituds, el 37% de les quals han estat denegades. Del total de prestacions atorgades, és a dir, 228, 92 han estat suspeses perquè el beneficiari ha trobat feina mentre la percebia.

D’aquesta manera, De Tena va remarcar que algunes de les persones que troben feina mentre reben la prestació tenen l’oportunitat de demanar una suspensió i sovint tornen a demanar la prestació, ja que l’oferta que han rebut és temporal. La suspensió els permet poden tornar a rebre l’ajuda amb més facilitat que no pas si hi ha una extinció. Per tant, va admetre que un dels problemes que es troben aquestes persones és precisament la temporalitat d’aquestes feines que se’ls ofereix.

El secretari d’Estat de Treball també va insistir en el fet que aquestes ajudes són un complement fins a completar la renda mínima familiar tenint en compte el llindar de cohesió social. També va exposar que, malgrat que al juny es va fer una modificació per fer més flexibles aquestes prestacions, les demandes “s’han mantingut en uns nivells continguts” . Una altra de les dades facilitades és que el 83% de les persones que han percebut l’ajut o bé estaven soles o bé eren l’únic membre de la família que tenia treball, i per tant han estat ajudes que han arribat a l’import del salari mínim.

Finalment, De Tena va insistir que ja des de la creació d’aquestes prestacions a l’atur es va posar en marxa el disseny de formacions bàsiques per a les persones que estaven sense feina. En total, va recordar, es van endegar una quinzena de formacions, algunes de les quals tenien un caràcter més general i d’altres eren més específiques, i va concloure que 250 persones s’havien beneficiat d’aquestes formacions.

pdf3.jpg