Les negociacions per tancar l’acord monetari amb la Unió Europea (UE) estan en «el seu tram final». Ahir es va celebrar a Brussel·les una nova reunió de treball a nivell tècnic en la que es va tancar un nou text d’acord que el Govern ha de revisar, comprovar si es responen les demandes formulades i decidir «si és l’última versió».
Llavors començarà «el compte enrere» per a la signatura, segons va exposar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, en la compareixença posterior al Consell de Ministres tradicional.
El marge d’acció «és reduït»,va reconèixer Bartolomé, i quan s’hagi analitzat la nova versió de l’acord s’informarà del seu contingut i del calendari concret. «L’acord no es farà a l’esquena de ningú», va reiterar el portaveu. En aquest sentit, el portaveu va fer una valoració positiva de la ronda de contactes que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, està realitzant amb diferents representants de la societat civil per informar-los de l’estat de les negociacions. Així, Bartolomé va recordar que Bartumeu ja s’ha reunit amb la junta de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, amb els representants dels coprínceps, amb la direcció de l’Associació de Bancs Andorrans i amb el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, i el president suplent, Ladislau Baró. Igualment, el portaveu va informar que divendres es mantindrà una reunió amb la nova junta de la Confederació Empresarial i no es descarten reunions amb altres entitats i organismes, entre els quals l’Institut Nacional Andorrà de Finances. De les reunions ja mantingudes, el Govern treu la conclusió que hi ha una preocupació en relació a l’acord monetari i els seus termes, que ha suscitat moltes preguntes, i que hi ha la «voluntat comuna» que l’acord sigui «positiu» per a la situació econòmica actual.
Qui segur que «no serà a l’agenda és el senyor Eusebi Nomen», va sentenciar Bartolomé, que va qualificar «d’intent de sabotatge» la carta que el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi va fer arribar al comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn. A la missiva, Nomen exposa que el Govern no té prou suport al Consell General per aprovar l’acord i que ja s’ha anunciat que s’anticiparà la convocatòria electoral un cop s’hagi constatat el rebuig als pressupostos. Segons el Govern, es fan «apreciacions tremendistes ». En aquest sentit, el portaveu del Govern va explicar que el comissari ja estava informat que es convocarien les eleccions anticipadament, i per això creu que «l’intent de sabotatge » de les negociacions de Nomen «no assolirà l’objectiu», encara que va reconèixer que tampoc és positiu i «malmet la imatge del país». Així doncs, Bartolomé va dir que en aquesta ocasió el líder d’ApC havia «ultrapassat la línia de l’alarmisme» amb una iniciativa a nivell «particular», que el Govern considera «un acte completament irresponsable ». Per tot plegat, i amb l’actitud demostrada al llarg de la legislatura, i «que no compta amb la confiança del Govern», Nomen s’ha «autoexclòs» del diàleg en relació a la negociació de l’acord monetari, va manifestar Bartolomé.
ApC demana seguir l’exemple suís. D’altra banda, i en relació a l’acord monetari, el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, va entrar una pregunta a la Sindicatura per saber per què s’accepta fer una cessió de sobirania quan al mateix temps Suïssa està negociant un acord similar partint de la premissa que no acceptarà cap cessió de sobirania. Per ApC, Suïssa ha deixat clar que no acceptarà cap incorporació automàtica de legislació comunitària. ApC es demana per què es negocia amb la pressió d’haver rebut un ultimàtum, que assegura no haver vist, quan la Confederació Helvètica no ha rebut cap ultimàtum i «està negociant lliurement».