L’ABA confia que l’acord monetari conservarà la sobirania financera

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 26 de Gener de 2011

El director de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Antoni Armengol, va dir ahir després de la reunió que van mantenir els presidents de les cinc entitats amb el cap de Govern, que confien que la negociació de l’acord monetari s’estigui fent «pel bé del sector, per mantenir el negoci i si és possible millorar-lo», segons va informar l’ANA.

A més Armengol va explicar que els bancs confien en que aquest acord mantindrà la sobirania financera al no compartir les declaracions del catedràtic de Dret Internacional Privat que va explicar a l’ANA que l’acord podria comportar una pèrdua d’aquesta. El catedràtic Ramon Viñas Farré va explicar a que el cabal comunitari que s’ha d’adoptar amb l’acord monetari amb la Unió Europea «comporta una pèrdua de sobirania legislativa i financera del Principat d’Andorra». Viñas va dir que a partir de l’entrada en vigor de l’acord monetari «la decisió de la política monetària d’Andorra queda en mans de centres de decisió de països de fora», i es pregunta si «es permetrà que Andorra participi en les deliberacions i tramitacions sobre modificació de la normativa de la Unió Europea en aquests aspectes».

Armengol va afegir que el sector el que vol saber és exactament el que suposarà l’adopció de tot el cabal comunitari, tant l’actual com el que pugui venir, i esperen que el Govern aconsegueixi treure el màxim de positiu per al país «dins dels marges difícils de negociació», i obtingui els terminis d’aplicació més llargs possibles «per permetre d’adaptar-nos», va dir.

Reunió «al més alt nivell» és tal com va qualificar Armengol la trobada d’ahir entre el cap de Govern, el ministre d’Economia i Finances, els presidents de les cinc entitats bancàries i ell mateix com a representant de l’ABA, per parlar sobre les negociacions de l’acord monetari i que va durar gairebé dues hores.

CONSOLIDACIÓ DELS BANCS / El Govern, mitjançant un comunicat, va explicar que la reunió va servir per tal que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, hagi mostrat el seu convenciment que l’acord «consolidarà el sector financer del Principat, mantenint la seva competitivitat i augmentant les opcions de cooperació amb el sistema financer europeu».

A la sortida de la reunió, el director de l’ABA va assegurar que el Govern els va informar sobre com s’estan portant les negociacions de l’acord monetari, que està en fase «de negociació i possiblement de signatura si el Govern ho considera oportú».

Armengol va dir que la trobada s’ha fet perquè volen estar informats del contingut de les negociacions, que va lligat amb les exigències que pot posar la Unió Europea. També han volgut conèixer la posició que té el Govern, així com transmetre-li el que pensa el sector.

Així, va indicar que el que més els preocupa és què suposarà exactament l’adopció de tot el cabal comunitari, tant l’actual com el que pugui venir. Va reconèixer que la valoració «és complexa per les implicacions que té per al negoci», però no va voler entrar al detall de quina part del cabal comunitari és el que més pot costar d’assumir per al sector bancari.

El que sí que va dir és que esperen que s’obtinguin «els terminis d’aplicació el més llargs possibles perquè ens permetin d’adaptar-nos». Precisament, Bartumeu va recordar durant la reunió que entre els principals canvis demanats pel Govern al text de treball proposat per la UE s’inclou la modificació de la data d’aprovació del cabal legislatiu comunitari, amb l’objectiu de facilitar l’adaptació de tots els sectors, entre ells el financer, a la nova situació jurídico-legislativa que suposaria l’acord monetari.

Els responsables de les entitats bancàries esperen que el Govern «estigui fent tot el que ha de fer per mantenir el sector, pel bé del país, ja que es tracta d’un dels pilars de l’economia andorrana amb més de 2.000 empleats». De fet, Armengol va afegir que no cal fer «tremendismes i que un Govern per definició ha de defensar el sector més enllà de les polítiques locals i de si hi ha d’haver eleccions».

pdf3.jpg