Els banquers asseguren que “no cal fer tremendismes” sobre l’acord monetari

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 26 de Gener de 2011

Els presidents dels bancs del Principat i el director de l’agrupació que aplega el sector financer (ABA), Antoni Armengol, van mantenir ahir una trobada amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Economia i Finances, Pere López. El motiu de la trobada és que el mandatari volia informar els bancs del Principat sobre l’acord monetari amb la Unió Europea (UE). Armengol va afirmar que «no cal fer tremendismes » sobre aquesta qüestió.

El director de l’ABA va afirmar que confien que la negociació de l’acord monetari amb la UE s’estigui fent «pel bé del sector, per a mantenir el negoci i, si és possible, millorar-lo». Armengol va comentar que «el sector el que vol és saber què suposarà l’adopció de tot el cabal comunitari» i va reiterar que el Govern tenia uns marges de negociació molt petits però que creia que «està fent el que ha de fer per aquest sector». També va recordar que el sector financer dóna feina a unes 2.000 persones al Principat. A més, va dir que possiblement l’acord monetari està en fase de signatura «si el Govern ho considera oportú» i que els terminis d’aplicació siguin el més llargs possibles perquè el sector financer es pugui adaptar millor.

El director de l’ABA també va fer referència a les opinions dels experts, que havien assegurat que l’acord monetari amb la UE podria suposar una pèrdua de sobirania pel país. Per Armengol, «les opinions que puguin tenir els experts, doncs cada un té la seva. El que ha dit això no és un expert que haguem contractat nosaltres».

Finalment, Armengol va afirmar que durant la trobada amb el cap de Govern no s’havia parlat de la pujada dels tipus d’interès als crèdits dels comuns per part de l’Executiu.

D’altra banda, el Govern va assegurar que la reunió amb els banquers s’havia desenvolupat en un clima d’entesa i col·laboració mútua. Bartumeu va recordar que entre els principals canvis demanats per l’Executiu al text de treball proposat per la Unió Europea (UE), s’inclou la modificació de la data d’aplicació del cabal legislatiu comunitari, amb l’objectiu de facilitar l’adaptació de tots els sectors, entre els quals el financer, a la nova situació jurídico-legislativa que suposaria l’acord monetari.

Des de l’Executiu es va coincidir també a constatar que el nou marc que es planteja amb l’acord monetari contribuirà a consolidar el funcionament del sistema financer andorrà tot mantenint la seva competitivitat. També van assegurar que la voluntat comuna és reforçar el sector amb la possibilitat d’incrementar les opcions d’interrelació amb el sistema financer.

pdf3.jpg