El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va acusar l’oposició de voler fer fracassar les negociacions de l’acord monetari, quan pretén que s’informi sobre totes les reunions “en viu i en directe pràcticament abans que comencin”.
En una entrevista a la cadena SER va remarcar que les reunions tècniques de la negociació es treballen en confidencialitat, i que un cop es concretin políticament ja s’informarà. La intenció és que aquestes converses no perillin i va afegir que “el que no puc fer és negociar a través dels micròfons”.
Bartumeu també va posar algun exemple de la voluntat de l’oposició que les negociacions no arribin a bon port. Així, va assegurar que no és cert que al juliol digués que congelaria les negociacions i ho va atribuir a “una de les nombroses falsedats de determinat conseller general”. Per contra, va indicar que la intenció era plantejar que l’acord se signés en el marc d’una negociació global d’associació amb la Unió Europea, cosa que no es va acceptar.
Bartumeu va recordar que l’acord monetari no es pot ajornar i va dir que el que haurien de fer les forces polítiques que s’hi oposen és “tenir el valor polític de dir que creuen que Andorra no ha de signar l’acord monetari”. En referència a la possible trobada del 26 de gener, el cap de Govern va afirmar que aquesta data va sorgir en una reunió confidencial en què s’estava planejant una reunió tècnica i que “algú amb responsabilitat internacional la va comunicar al president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi”. En tot cas, va dir que és una data “absolutament hipotètica i no correspon a la realitat”, i que ni ell ni el ministre Espot viatjaran a Brussel·les les dues pròximes setmanes.
Pel que fa a l’associació dels coprínceps a la negociació, el cap de Govern va recordar que ni el Govern de Forné ni el de Pintat els en van informar mai, i que ell sí que ho ha fet i que els ha demanat l’opinió. A partir d’aquí, “que vulguin o no vulguin participar en les reunions tècniques és decisió seva”.
El cap de Govern també va explicar que el cabal comunitari que es demana de transposar es divideix en quatre blocs. D’una banda, la legislació contra la falsificació de moneda, les normes contra el blanqueig de diners, la legislació sobre informació estadística i, finalment, la normativa financera i bancària. El cap de Govern va dir que Andorra està al dia en les dues primeres qüestions i que on hi ha més problemes és en les altres dues. També va indicar que és evident que el quart bloc afecta la gestió diària dels bancs i va explicar que les pors que estan sorgint “vénen dels que no volen canviar res”, dels que no s’han adonat que el món ha canviat i que la manera de fer banca a Andorra ja no és la mateixa.
D’altra banda, el cap de l’executiu també es va referir a la problemàtica en la gestió de CTRASA i va assegurar que s’acudirà als tribunals si els diners que manquen no es restitueixen, responent d’aquesta manera a les crítiques que s’han fet des de Coalició Reformista.