Bartumeu informa la Cambra que l’acord monetari es tanca el dia 26

Autor: A. TUGAS / R. POY / G. PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 22 de Gener de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va notificar ahir a membres de la Cambra de Comerç que ja no hi ha marxa enrere. L’acord monetari es tancarà, i està més a prop que mai.

Dimecres vinent una delegació andorrana viatjarà a Brussel·les per tancar de manera definitiva els darrers termes de l’acord. No es tractarà encara de la rúbrica definitiva, ja que, de fet, ni tan sols Bartumeu hi serà present. Però es veurà el resultat final de la negociació, i es definiran els darrers serrells que quedaven encara en el text.

Fonts properes a la reunió van indicar que Bartumeu va explicar que la urgència per tancar l’acord d’una manera definitiva és màxima. Prova d’això és l’altra trobada que el líder socialdemòcrata va mantenir ahir a la tarda. El representant del Copríncep francès, Christian Frémont, i el del Copríncep episcopal, Nemesi Marquès, van acudir al despatx de la tercera planta de l’edifici administratiu convocats pel cap de Govern, per explicar-los la situació i convidar-los a participar en la negociació, tal com permet la Constitució. El mateix Bartumeu va explicar més tard que “sempre hem convidat els coprínceps a formar part de les relacions internacionals”. Les fonts properes a la trobada van informar que, de moment, el representant de Joan- Enric Vives no assistirà a la trobada de Brussel·les. No es tracta d’una decisió definitiva, ja que es prendrà quan l’arquebisbe torni d’una trobada que s’està celebrant a Barcelona.

ELS MOTIUS DE NO VIATJAR

Les fonts consultades van assenyalar que els serveis del Copríncep no veuen que tingui sentit entrar en un procés negociador que està “al final del trajecte”, i que per tant “no existeix cap marge de maniobra”. Però, sobretot, constaten que es tracta d’un tema en el qual encara no hi ha unanimitat entre els grups parlamentaris que formen el Consell General, tal com es va constatar en una de les darreres sessions de l’any passat, en la qual el Govern i el grup socialdemòcrata es van quedar sols. En haver-hi divergències evidents, “no és un tema d’Estat”.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, tan sols va confirmar que s’havia produït la reunió amb el representant de cada cap d’Estat, i va advertir que encara hi ha la possibilitat de no firmar l’acord monetari “si es produeix un giravolt en la situació”, sense especificar més. Això sí, va deixar ben clar que el desenllaç del serial està “ben a prop”.

A la reunió amb la Cambra, el cap de Govern va trametre tota la informació i va explicar com havia anat l’historial de les negociacions. Segons fonts properes, la Cambra va comprendre que la urgència “hi és”. El gran cavall de batalla de l’executiu, des que va rebre l’ultimàtum del comissari europeu d’afers econòmics i monetaris de la Unió Europea, Olli Rehn, era el calendari d’aplicació del cabal comunitari, que es volia intentar retardar fins al 2015 o el 2017. En tot cas, després de les diverses trobades d’ahir, aquest punt encara no va quedar definit perquè, segons les fonts consultades, és pràcticament l’únic en el qual encara hi ha un mínim marge de maniobra.

pdf3.jpg