Bartumeu creu que no signar l’acord monetari seria «un suïcidi» pel país

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2011

El fet que Andorra sigui l’únic país que funciona amb l’euro però que no té un acord monetari amb la Unió Europea implica el risc que el país quedi «aïllat del sistema de compensació bancària internacional», el que seria «un suïcidi per a les properes generacions», segons va argumentar ahir el cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, en el marc de la seva conferència a Esade. Per això, un dels objectius del cap de Govern és rubricar aquest acord abans de les eleccions anticipades, que podrien girar entorn el pròxim mes d’abril.

L’acord és necessari per «poder fer comerç i empresa d’Andorra cap a l’exterior», va defensar Bartumeu, que va ampliar com aquesta entesa implicarà que el Principat «assumeixi la legislació comunitària, les directives en activitats financeres i bancàries i la lluita contra el blanqueig i la falsificació de moneda». Es tracta d’un acord que ja han signat altres Estats petits com el Vaticà, San Marino i Mònaco. L’objectiu és afavorir l’activitat econòmica amb l’exterior i «no veure’ns aixafats en una situació d’indefinició que no afavoreix l’activitat econòmica», segons va posar de relleu el cap de Govern andorrà.

Bartumeu va alertar que, si no es signa l’acord, es corre el risc que es visquin situacions com la que ja va viure San Marino, on hi va haver un problema d’acceptació de targetes bancàries. El país no podia cobrar de targetes de crèdit de l’estranger i les de l’Estat tampoc no servien per pagar fora. Tot i que la intenció és signar-lo abans de les eleccions, Bartumeu també va deixar clar que, «si se’ns plantegés un acord inassumible, no concordarem el text».

Aquesta opció, però, és a dia d’avui improbable, va dir el cap de Govern, que va recordar com tot i guanyar les eleccions després de 14 anys de governs liberals, la majoria simple al Parlament obliga a establir pactes puntuals amb CR i ApC, un fet que derivarà en les cada cop més imminents anticipades.

La relació amb Europa / Bartumeu va afirmar: «No podem donar l’esquena a Europa si volem que la nostra economia creixi de manera sostenible». Davant les crítiques dels opositors, Bartumeu va defensar que la majoria d’andorrans, i sobretot els empresaris, necessiten relacionar-se amb la resta de països, «normalitzar la relació amb Europa» i atraure inversions d’arreu de la Unió.

De fet, el títol de la conferència que va pronunciar als Matins Esade ha estat Andorra, des de l’excepcionalitat fins a la relació positiva amb Europa. El país que somia Bartumeu aspira a complementar les tres branques que actualment sustenten l’activitat econòmica –el comerç, el turisme i el sector bancari– amb un foment de l’activitat empresarial i la internacionalització, segons va explicar.

Per això el 29 de desembre van aprovar-se les bases de la reforma tributària que «confirma que volem treballar de forma transparent i homologable», tot i que queda pendent una llei sobre l’IVA. Tot i la reforma, els tipus impositius es mantindran el més baixos possibles, va assenyalar. Quan aquest canvi es dugui a terme, va defensar Bartumeu, «en els propers mesos», els emprenedors d’Europa «es podran plantejar la possibilitat d’invertir a Andorra en un entorn jurídic estable, una inversió que reactivarà positivament l’economia». I és que «no podem donar l’esquena a Europa si volem que la nostra economia creixi de manera sostenible», va insistir.

El 10 de febrer, sortida oficial / Bartumeu va assegurar que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà, el proper 10 de febrer, que, a ulls de l’estat espanyol, Andorra surt de la llista de paradisos fiscals.

Es tracta d’un pas «més aviat simbòlic», va explicar el cap de Govern, ja que mentre s’apliqui la nova reforma tributària i no se signi el conveni per impedir la doble imposició, «els andorrans seguiran tenint recàrrecs fiscals, encara que no siguin considerats procedents d’un paradís fiscal». En altres termes, «l’era del secret bancari queda ja darrere nostre», va dir.

pdf3.jpg