L’elaboració del pla d’actuació per a la igualtat entra en la recta final

Autor: m.f.
Font: bon dia
Publicat el: 20 de Gener de 2011

L’elaboració del Pla d’actuació nacional per a la igualtat (PANI) entra en la recta final després del treball que han dut a terme tant els diferents grups de treball com la comissió tècnica que es va crear. D’aquesta manera, ara com ara, segons informen des del Govern, els diferents col·lectius estan duent a terme la tasca de prioritzar les propostes definitives. D’aquesta manera, s’ha d’establir si una determinada proposta ha de ser tirada endavant a curt termini, és a dir, en menys d’un any; a mitjà termini, entre un i dos anys, o a llarg termini, la qual cosa significa que la iniciativa hauria de ser materialitzada en menys de tres anys.

Cal destacar que, un cop tots els grups sectorials hagin fet el retorn d’aquestes propostes amb la calendarització, es convocarà la comissió específica perquè validi aquest PANI i posteriorment se sotmeti a l’aprovació del Govern.

Del treball dut a terme al llarg d’aquests darrers mesos han resultat un total de 43 propostes relacionades amb gènere, 34 de gent gran, 36 de relacionades amb infància i joventut i 50 per a immigració. Pel que fa al grup de discapacitat, encara queda pendent una reunió per validar les seves iniciatives.

El 21 d’abril es va crear la Comissió Nacional per a la Igualtat. Posteriorment es va decidir elaborar el PANI, seguint una metodologia participativa i amb el treball en paral·lel de la comissió tècnica, en què hi ha hagut representants de diferents sectors, com per exemple la fiscalia, educació, el Raonador del Ciutadà i representants dels grups parlamentaris, i d’un procés participatiu amb la població. En aquest procés participatiu es van crear grups de treball agrupats en gent gran, discapacitats, gènere, immigrants, i infància i joventut. Durant tot aquest temps s’han celebrat diverses reunions de treball. Així, la comissió s’ha trobat quatre vegades en grup i després s’ha fet una altra reunió individual per a cadascun dels àmbits representats.

Els grups de treball, de la seva banda, han anat duent a terme diferents reunions amb el Centre de Recerca i Estudis Sociològics, CRES. Aquestes trobades han comptat amb la participació de 43 entitats i 70 persones, 10 de les quals hi han assistit a títol individual.

Del treball que van dur a terme els diferents grups es va recollir 318 propostes, de les quals les més nombroses eren les relatives a discapacitats, en concret 86, mentre que de gent gran van ser 67 i de gènere, 65. Pel que fa al grup de treball d’immigració, va fer arribar 55 propostes i infància i joventut, 45.

Un cop recopilades aquestes propostes, es va decidir una metodologia de treball més concreta i es va establir vuit eixos d’actuació per incloure les propostes i treballar-les. D’aquesta manera, els eixos que es van concretar eren educació i formació, salut, participació, aspectes legislatius, coneixement, imatge i mitjans de comunicació, violència i atenció a la diversitat i inclusió social.
Tal com constaten des del Govern, donat que algunes propostes ja s’estaven fent, es van reconduir, d’altres que eren similars o anaven en una mateixa direcció de treball es van agrupar i finalment n’hi va haver algunes que es van reformular. Un cop es va fer aquesta feina, es van retornar les propostes als diferents grups perquè les validessin i les prioritzessin, tal com s’ha assenyalat inicialment. 

Cal recordar que el tret de sortida per a l’elaboració del PANI es va donar en una reunió en què es va presentar a la societat en general el projecte i la metodologia que es faria servir. A més a més, a banda de convidar els diferents col·lectius a participar-hi per detectar les desigualtats i fer les propostes, també es va posar en marxa una pàgina web perquè la ciutadania po­gués prendre part en aquest procés d’elaboració del document.

En aquest sentit, les persones podien fer arribar la seva proposta a títol individual i dins del grup que creguessin oportú. I és que en la presentació del PANI la secretària d’Estat de Benestar i Igualtat, Magda Mata, es va comprometre que el document que sortís de tot aquest treball servís realment per tirar endavant mesures i no quedés tancat en un calaix. Cal recordar que ja fa uns quants anys es va endegar un pla d’actuació social que també marcava un seguit d’accions a tirar endavant en diferents àmbits, el PNAS, moltes de les propostes del qual encara estan vigents per a l’actual etapa de treball.

pdf3.jpg