La primera donació amb el Banc de Sang de Catalunya serà el mes vinent

Autor: m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 19 de Gener de 2011

La signatura del conveni entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i la Creu Roja ha confirmat que la primera campanya de donació ja es podrà fer al mes de febrer.

D’aquesta manera, és previst que es faci una campanya al febrer amb el banc català i dues més, al juny i a la tardor, amb el banc francès, amb el qual s’ha anat col·laborant al llarg d’aquests anys.

Així, la titular de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va destacar que “la qualitat més important” d’aquest conveni és que amplia els recursos d’Andorra, ja que d’una banda es mantenen les relacions amb el banc de sang francès i de l’altra s’amplia la possibilitat que moltes més persones que estaven excloses en les campanyes que es duien a terme amb l’establiment francès, com els homosexuals, puguin donar sense cap tipus de trava.

La Creu Roja oferirà cobertura a la logística perquè es puguin fer les extraccions i també s’encarregarà de donar a conèixer aquesta campanya de donació. En aquest sentit es va anunciar que es farà la corresponent crida a la ciutadania perquè prengui part en aquesta nova campanya de donació.

Tal com va destacar Joan Manel Sánchez, del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, a les donacions que es facin a Andorra s’aplicarà la normativa espanyola, que permet la donació dels homosexuals i que les dones puguin donar tres vegades a l’any i els homes, quatre. Pel que fa a la possible competència que hi pugui haver entre les diferents campanyes, va exposar que a Lleida es viu una situació similar a la Franja i que la col·laboració amb els establiments de donació d’Aragó funciona correctament, amb la qual cosa esperen que Andorra pugui des­envolupar també de manera correcta aquesta coordinació amb l’establiment de donació francès.

Quant la logística, Sánchez va manifestar que es traslladarà un equip de Catalunya i que intentaran adaptar-se al sistema que fins ara ha funcionat a Andorra, tot i que encara no està tancat si es desplaçarà un autobús similar al que fa les col·lectes pel territori català o es farà servir una altra fórmula. El que sí que és segur és que aquesta campanya es farà extensiva a totes les parròquies, com en el cas de la col·lecta que es porta a terme en col·laboració amb França.

Sánchez va concloure, pel que fa a la logística, que des del Banc de Sang de Catalunya porten a terme col·lectes arreu del territori català i va posar com a exemple la Seu d’Urgell, amb la qual cosa el trasllat dels tècnics a Andorra no ha de suposar cap dificultat.

Ara com ara el conveni que es manté amb França permet que Andorra pugui comprar la sang a l’establiment francès sempre que al país n’hi hagi necessitat, mentre que el conveni amb Catalunya és un acord per a la donació i no per a la compra. Tal com van exposar els responsables de Salut, de moment l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell està ben cobert pel que fa a les necessitats de sang des de França i si es necessités en un moment puntual no es descarta demanar també la col·laboració al Banc de Sang de Catalunya.

Tal com es va insistir durant la roda de premsa que es va oferir abans de la signatura del conveni, l’objectiu és que aquesta nova campanya tingui èxit, ja que del que es tracta és de promocionar la donació de sang i poder d’aquesta manera augmentar el volum de donants, ja que ara com ara no és gaire elevat. Cal recordar, en aquest sentit, que el col·lectiu d’homosexuals havia denunciat reiterades vegades la seva exclusió de les campanyes de donació i que gràcies a aquest conveni es posa fi a aquesta discriminació.

Cordó umbilical
Pel que fa a la donació de la sang del cordó umbilical, el director general del SAAS, Lluís Mir, va destacar que des de l’hospital de Meritxell ja està a punt el sistema que hauria de permetre fer aquestes donacions i que en tot cas ara queda per resoldre la part de l’acord polític entre els dos estats. Malgrat tot, es va mostrar segur que aquest any ja es podrà posar en marxa. De la seva banda, Bonet va recordar que és el ministeri d’Afers Exteriors el que està negociant aquest conveni amb l’Estat espanyol.

pdf3.jpg