El Govern aprova el reglament que regula les prestacions d’invalidesa

Autor:
Font: el periòdic d'andora
Publicat el: 17 de Gener de 2011

El Govern va informar ahir a la tarda de la recent aprovació d’un nou reglament que ve a desplegar la Llei de la CASS i que estableix la manera de determinar el grau d’invalidesa i la pèrdua de capacitat de guany, així com d’avaluar el conjunt d’activitats essencials que es poden fer en la vida diària i la compatibilitat de la pensió d’invalidesa amb el treball.

Segons el comunicat emès per l’Executiu, el reglament també garanteix a l’assegurat «l’aplicació més favorable en cas de revisió del seu estat de salut, a l’empara de la nova Llei de la seguretat social».

Les noves prestacions d’invalidesa regulades per la Llei de la seguretat social, així com el desenvolupament reglamentari de l’esmentada llei, representen, en opinió del Govern, un augment de la protecció de les persones amb una invalidesa reconeguda. De fet, aquest nou reglament té en compte les invalideses derivades d’un accident laboral o per malaltia professional, així com aquelles invalideses derivades d’un accident no laboral o una malaltia comuna.

Així mateix, el reglament regula aspectes derivats de la concurrència d’accidents o malalties de naturalesa diferent, així com la possibilitat de rebre diverses pensions d’invalidesa sempre i quan la suma de totes elles no superi el 100% de la base de càlcul de la pensió més elevada

Valoració de la invalidesa / A partir del reglament aprovat, i per a les invalideses derivades d’accident laboral o malaltia professional, es determinen quatre graus de menyscabament en funció de la disminució de la capacitat de guany per part de la persona afectada: menys d’un 10%; entre el 10% i el 40%; entre el 41% i el 60%; i una pèrdua de capacitat de guany superior al 60%. Així, les persones amb una disminució de menys del 10% de la seva capacitat de guany tindran dret a un capital corresponent a la seva base de càlcul actualitzada. Ara bé, si la disminució és entre un 10 i un 100%, a aquestes persones els correspondrà una pensió resultant d’aplicar un percentatge a la base de càlcul actualitzada en funció del grau d’incapacitat.

En aquest sentit, el comunicat de Govern aclaria que el grau de menyscabament es determina tenint en compte un element objectiu, en funció de la minva de la integritat corporal, i també un element professional, que valora la pèrdua d’ingressos per part de la persona afectada per la invalidesa.

De moment, barems francesos / Igualment, per determinar l’element objectiu, cal l’aprovació d’un altre reglament específic. Ara bé, mentre aquest reglament no s’aprovi, s’utilitzaran els barems francesos, que són els que s’utilitzen actualment.

Per a les invalideses derivades d’un accident no laboral o malaltia comuna, es determinen dues categories, en funció de si es requereix l’assistència d’una tercera persona per a les activitats de la vida diària (categoria B) o no (categoria A). La categoria A se subdivideix en tres grups: grup 1, si pot continuar treballant; grup 2, si pot treballar en una altra feina, i grup 3, si no pot treballar.

Sempre en relació amb la base de càlcul, les persones de la categoria B tenen dret a una pensió del 90%, mentre que les de la categoria A tenen dret a una pensió del 30% (grup 1), 50% (grup 2) i 75% (grup 3).

Per establir el grau d’invalidesa, es té en compte l’estat general de la persona, amb els mateixos criteris utilitzats per a l’element objectiu, així com altres factors complementaris derivats de l’edat, les aptituds i la formació professional.

Els factors complementaris es tindran en compte per a aquelles persones amb una pèrdua de capacitat de treball igual o superior al 50%. Aquests factors poden incrementar fins a un 10% el grau d’invalidesa, permetent que aquest arribi al 60% i que la persona en qüestió pugui accedir a una pensió.

pdf3.jpg