Aprovat el reglament de les prestacions d’invalidesa

Autor: Redacció
Font: bon dia
Publicat el: 17 de Gener de 2011

En el marc del desplegament de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, el Govern ha aprovat el reglament regulador de les prestacions d’invalidesa de la CASS, text que estableix la manera de determinar el grau d’invalidesa, la pèrdua de capacitat de guany i d’avaluar el conjunt d’activitats essencials que es poden fer en la vida diària, així com la compatibilitat de la pensió amb el treball.

El reglament també garanteix a l’assegurat l’aplicació més favorable en cas de revisió del seu estat de salut a l’empara de la nova llei de la Seguretat Social.

Les noves prestacions d’invalidesa regulades per la llei de la Seguretat Social i el des­envolupament reglamentari representen un augment de la protecció de les persones amb una invalidesa reconeguda. Té en compte les invalideses derivades d’accident laboral o per malaltia professional i les derivades d’accident no laboral o malaltia comuna.

Així mateix, el reglament regula aspectes derivats de la concurrència d’accidents o malalties de natura diferent, així com la possibilitat de rebre diverses pensions d’invalidesa sempre que la suma de totes elles no superi el 100% de la base de càlcul de la pensió més elevada.

Per a les invalideses derivades d’accident laboral o malaltia professional es determinen quatre graus de menyscabament en funció de la disminució de la capacitat de guany (menys d’un 10%; entre el 10% i el 40%; entre el 41% i el 60%; superior al 60%). Les persones amb una disminució de menys del 10% tenen dret a un capital corresponent a la seva base de càlcul actualitzada; si la disminució és entre un 10% i un 100% els correspon una pensió que resulta d’aplicar un percentatge a la base de càlcul actualitzada en funció del grau d’incapacitat. El grau de menyscabament es determina tenint en compte un element objectiu en funció de la minva de la integritat corporal, i un element professional que té en compte la pèrdua d’ingressos. Per determinar l’element objectiu s’haurà d’aprovar un reglament específic. Mentrestant, s’utilitzaran els barems francesos. Per a les invalideses derivades d’accident no laboral o malaltia comuna es determinen dues categories en funció de si es requereix l’assistència d’una tercera persona.

pdf3.jpg