Els 20,7 milions d’euros comissats per Corts serviran per reduir el deute

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Gener de 2011

El resultat d’operacions realitzades per la Policia i pels tribunals andorrans en la lluita contra el blanqueig de diners i d’altres operacions relacionades amb el narcotràfic ascendeix a 20,7 milions d’euros. Un import que ve molt bé a les arques públiques per disminuir deute i que a més a més dóna bona imatge a l’exterior per la procedència.

L’Executiu, que va aprovar aquest traspàs de diners que Corts ha autoritzat per tot l’any 2010 als seus comptes corrents, farà ús d’aquest import per poder cancel·lar polisses de crèdit que té l’Estat. Aquest resultat suposa un increment considerable respecte a l’any anterior, al qual es responsabilitza a «un pas decidit per combatre els moviments de blanqueig i a més d’això s’ha de sumar les noves estructures i les bones relacions amb els països veïns», segons va assegurar ahir el portaveu del Govern i secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé.

L’INAF MULTIPLICA EL DIPÒSIT / D’aquests 20.700.000 euros, quatre milions corresponen a la transferència de dipòsits custodiats per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (l’INAF) per encàrrec de la justícia, una xifra molt destacada tenint en compte que al 2009 l’INAF va transferir 220.000 euros, per l’any 2008 uns 360.000 euros, i per l’any 2007 uns 300.000euros. Aquesta multiplicació en el dipòsit de l’INAF ve donada segons va explicar Bartolomé, «per noves regles de joc en la lluita contra el narcotràfic i blanqueig de diners», referint-se a un increment en aquestes intervencions per part de la Policia i dels tribunals.

Dels 20,7 milions d’euros, quatre eren custodiats per l’INAF i la resta són diners en efectiu, títols i accions, de les quals disposarà, en breu, l’Estat. Amb tot, el Consell de Ministres, reunit ahir, va acordar cancel·lar part de les pòlisses de crèdit que el Govern té contractades amb les entitats bancàries d’Andorra.

PISOS DEL BLANQUEIG A TUTELATS / Per altra banda, i també procedent del traspàs que el Tribunal de Corts ha autoritzat al Govern de les operacions realitzades en la lluita contra el blanqueig, hi ha propietats immobiliàries així com places d’aparcament i trasters comissats, que el Govern ha d’escripturar i després decidirà quin ús fer d’elles.

Bartolomé va explicar que són menys de 10 les propietats que l’Executiu adquirirà per aquest concepte, però que ja s’està pensant en quin ús es farà d’elles perquè hi ha moltes necessitats socials que ho demanen. El portaveu del Govern va explicar que l’ús com a pisos tutelats, per a menors i per dones maltractades, són algunes de les possibilitats a les que podria anar destinades aquestes noves propietats de l’Estat.

Finalment, el portaveu del Govern va explicar que aquesta suma adquirida per accions en la lluita contra el blanqueig i contra el narcotràfic dóna una bona imatge d’Andorra a l’exterior, i sobretot al Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa i a les recomanacions que va fer al Principat.

pdf3.jpg