L’Estat ingressa 20,7 milions dels comisos fets en casos de blanqueig

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 de Gener de 2011

L’Estat ingressarà un total de 20,7 milions d’euros provinents dels decomisos practicats pels tribunals i per la policia en diferents casos de blanqueig de diners o vinculats al narcotràfic internacional.

La reunió del consell de ministres celebrada ahir va servir per donar el vistiplau perquè aquesta quantitat, que actualment es trobava intervinguda, sigui transferida de forma definitiva a les arques públiques.

Aquesta xifra és la suma dels diners trobats en comptes cor – rents oberts per implicats en procediments judicials als diferents bancs del Principat, així com també altres productes financers, com ara títols o accions. El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va destacar que quatre d’aquests més de 20 milions cor – responen a dipòsits que es troben custodiats per l’INAF, un valor notablement superior al que l’organisme guardava i va transferir a l’Estat un any enrere, que tot just arribava als 220.000 euros. “Ho interpretem com la bona feina que s’està fent per combatre d’una forma ferma i prioritària el narcotràfic i el blanqueig”, va afirmar el secretari d’Estat d’Interior.

Tot i “voler creure” que el treball de les autoritats estaria dar – rere de bona part de l’increment de diners i béns comissats, també va admetre que “entenem que pot haver-hi una major proporció de delictes”. Bartolomé, però, va qualificar les dades “d’una bona notícia” i va assegurar que gràcies al “pas decidit per combatre els moviments fraudulents de diners que hem fet els darrers anys” des d’organismes internacionals, com ara el GRECO, “se’ns valora positivament la nostra voluntat de lluita”.

DESTÍ DECIDIT

L’executiu que encapçala Jaume Bartumeu ja té clar quin serà l’ús que es farà d’aquest ingrés extraordinari de diners que ben aviat ha d’arribar als comptes públics. Així, la intenció, segons va apuntar Bartolomé, és emprar-los per poder cancel·lar part de les pòlisses de crèdit que, des de l’Estat, es tenen contractades amb els bancs.

El Govern també iniciarà ara els tràmits necessaris per escripturar béns immobiliaris, com ara pisos, places d’aparcament o trasters, que també han estat immobilitzats a conseqüència d’aquestes actuacions judicials. Segons va explicar Bruno Bartolomé, no es pot quantificar encara quin és el valor total d’aquests decomisos fins que no estiguin completament en propietat de l’Estat.

El portaveu de l’executiu va xifrar el nombre de béns en “menys de deu” i va avançar que s’estudiarà la possibilitat de destinar- los “a fins de caràcter social”. El secretari d’Estat d’Interior va recordar que “hi ha demandes importants” d’aquest tipus i, per tant, “necessitem aquests immobles per poder cobrir-les”.

pdf3.jpg