Madrid convida el Govern a una reunió tècnica per revisar l’acord trilateral

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 12 de Gener de 2011

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i la seva homòloga espanyola, Trinidad Jiménez, van acordar ahir celebrar una reunió tècnica a Madrid per revisar l’acord trilateral. Tot i que de moment no s’ha fixat cap data, les dues parts van coincidir en la necessitat de donar prioritat a la trobada.

La iniciativa arriba després que la comissió del trilateral establís que la propera reunió tindria lloc a principis del 2010, i que finalment no es dugués a terme durant tot l’any passat.

Trinidad Jiménez, que va aprofitar la seva primera visita oficial al Principat per reunir-se també amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va afirmar que la trobada tècnica del trilateral ha de servir per “garantir la igualtat de tracte” i facilitar “els canvis necessaris als reglaments per afavorir els intercanvis entre els dos països”.

De la seva banda, Espot va afegir que “les coses canvien amb els anys, i per tant cal millorar encara més la situació dels espanyols a Andorra i dels andorrans a Espanya”. Pel que fa a la possibilitat que la reunió tingui lloc durant aquesta legislatura, Espot es va limitar a constatar que no hi ha “cap data tancada, però el desig és fer-ho al més ràpid possible”.

Impuls del programa concòrdia
La ministra espanyola també es va comprometre a agilitzar els tràmits perquè Andorra pugui donar sang de cordó umbilical al país veí, en el marc del programa Concòrdia, un procés que s’ha encallat en els últims anys. Jiménez va agrair l’interès d’Andorra i va recordar que “Espanya és el primer país en donació de cordó umbilical”, de manera que qualsevol l’aportació andorrana “significa enfortir un sistema estès a escala mundial i un model perquè cada dia hi hagi més donacions”.

El reconeixement de Kosovo
La voluntat expressada pel Govern de reconèixer Kosovo com a Estat independent també va estar a l’ordre del dia de les reunions que la ministra va mantenir amb el seu homòleg i amb el cap de Govern. Sobre aquesta qüestió, Jiménez va assegurar que, malgrat defensar la posició contrària, Madrid respectarà la decisió d’Andorra, en considerar “fonamental el respecte als països sobirans”. Així mateix, va recordar que “altres països amics i aliats d’Espanya també han reconegut Kosovo, i això no ha suposat cap problema”.

11 milions per a la N-145
La ministra de l’Estat veí també va recordar que el Govern espanyol posarà una dotació d’11 milions d’euros per impulsar les obres de la nacional 145 i mirar d’acabar-les a finals d’any. Les relacions amb la Unió Europea o la cessió de Radio Andorra van ser algunes altres de les qüestions que es van tractar durant les reunions d’ahir.

La ministra d’Afers Exteriors espanyola destaca les “relacions immillorables” existents amb Andorra
La ministra d’Afers Exteriors i Cooperació de l’Estat espanyol, Trinidad Jiménez, va posar èmfasi ahir, durant la seva primera visita oficial al Principat, en les “immillorables” relacions que hi ha entre Madrid i Andorra. “Les relacions són molt sòlides, basades en l’amistat, i volem enfortir-les encara més”, va assegurar Jiménez durant la compareixença posterior a la reunió amb el seu homòleg andorrà, Xavier Espot. En aquest sentit, va apuntar que “des que ocupo el càrrec he tingut l’ocasió de visitar Lisboa i París, i volia que aquest tercer país fos Andorra, per fer visible la relació que Espanya hi vol mantenir”.

De la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals andorrà li va agrair que “malgrat l’agenda complicada que té, hagi tingut un gran interès per visitar el país”, i va assegurar que aquest fet “demostra un gran interès per Andorra i pels seus ciutadans”.

Jiménez va argumentar que “els dos últims anys són un exemple de l’estreta relació” i va posar com a exemples la solució del conflicte del sucre, la cessió de Radio Andorra, la signatura del conveni d’intercanvi d’informació fiscal i la posada en marxa de la Prova Oficial de Batxillerat (POB).

Finalment, la ministra espanyola va lloar els passos que s’estan fent per obrir-se a la Unió Europea. Sobre aquesta qüestió, va assegurar que “Andorra està tirant endavant reformes valentes i d’una enorme importància en l’àmbit de l’OCDE, ja que situa Andorra entre els països més implicats en l’enfortiment de la transparència en matèria fiscal”. Segons la ministra, es tracta d’un “gest molt positiu per a la incorporació a l’àmbit internacional”.

pdf3.jpg