Andorra vol una millora en els permisos de treball dels seus nacionals a Espanya

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 12 de Gener de 2011

La visita de la ministra d’Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, a Andorra no va començar amb bon peu ja que l’avió en què anava no va poder aterrar a l’aeroport d’Alguaire pel mal temps i va haver de fer-ho a Barcelona. En conseqüència la seva arribada es va retardar bastant respecte a l’horari previst.

Aquest mal inici va quedar en una anècdota ja que Jiménez va explicar que les relacions entre tots dos països són molt sòlides i fonamentades en l’amistat i que «les volem enfortir en el futur».

El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va observar, però, que s’hauria de millorar la situació dels permisos de residència i treball dels ciutadans andorrans a Espanya. Segons Espot, «s’ha millorat en els últims dos-tres anys però es podria millorar més».

Aquest comentari d’Espot s’emmarca en la situació de la comissió sobre el Tractat Trilateral entre Andorra, Espanya i Portugal, que fa dos anys que no es reuneix. Jiménez va afegir sobre aquesta qüestió que es vol millorar aquest tractat amb l’objectiu de garantir la igualtat dels ciutadans dels tres països.

Jiménez també va manifestar que Espanya reconeixeria la posició que Andorra prengui sobre el reconeixement de Kosovo com a Estat independent. Es dóna la circumstància que Espanya no reconeix aquest nou Estat, entre altres coses, perquè havia fet la seva declaració d’independència de manera unilateral. Espot va dir sobre aquesta qüestió que «quan Andorra ho desitgi signarà el reconeixement de Kosovo».

La ministra també va agrair la voluntat política del Govern durant el darrer any i mig que ha permès portar a terme reformes destacades com en l’àmbit fiscal amb la sortida d’Andorra de la llista grisa de l’OCDE. Per Jiménez es tracta de reformes «importants i valentes» que han contribuït a posicionar Andorra en l’àmbit internacional de transparència.

Durant la reunió bilateral entre Xavier Espot i Trinidad Jiménez també es va tractar l’acord sobre l’obra pública de la N-145 que uneix la Seu d’Urgell amb el Principat i que hauria d’estar enllestida a finals d’any.

A més a més, es va parlar també del conveni signat entre Andorra i la Generalitat per permetre la donació de sang del cordó umbilical de les mares del Principat al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Segons va dir Jiménez, l’acord està als Serveis Jurídics del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol i quan hagi estat revisat podrà signar-se. Jiménez també va voler agrair la iniciativa andorrana de sumar-se a aquest projecte.

pdf3.jpg