Bartumeu creu que el cas de Fontaneda és un “fracàs” de l’actuació del Govern

Autor:
Font:
Publicat el: 4 de Gener de 2008

diaridandorra

A.Tugas/ P.M. Vivas

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va pronunciar ahir sobre la polèmica dels moviments de terra que s’estan fent a Sant Julià. Segons Bartumeu, “el cas de Fontaneda és la constatació del fracàs d’una política, la carència és del Govern i no dels comuns”.

El líder socialdemòcrata va recordar que tot i que és cert que el cònsol és qui autoritza una obra, “el Govern disposa d’un termini per manifestar-se i hi ha hagut un silenci administratiu negatiu”. Bartumeu també va retreure al cap de l’executiu, Albert Pintat, i al titular del ministeri d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana, que demorin tant l’aprovació de la llei d’impacte mediambiental, ja que, segons creu, és realment necessària per evitar casos com aquest. “Al senyor Jordana amb el que no li hauria de tremolar el pols és amb l’aprovació d’aquesta llei”, hi va afegir, amb relació a les declaracions que va fer el ministre dimecres.

De la seva banda, l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma) va coincidir amb la posició de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) sobre la qüestió. El seu vicepresident, Carles Iriarte, va assenyalar que “l’únic que demanem és que s’apliqui la llei, les obres que hagin estat il·legals han de tornar a l’estat original”. Iriarte va recordar que l’aprovació de la llei d’impacte mediambiental és molt necessària, però que actualment ja s’obliga a realitzar un estudi de l’impacte de les obres si impliquen moviment de terres o afecten una zona de pesca. El problema, segons el portaveu d’Apapma, és que amb la legislació vigent “no s’especifica amb claredat qui té la potestat per exigir aquests estudis previs”. A més, es va lamentar que la poca llei que existeix no s’apliqui “per interessos”. I va exigir que, com a mínim, es garanteixi d’alguna manera que no es tracta de dipòsits de terra, encoberts amb suposades millores de finques. Per últim, es va queixar que Medi Ambient i Ordenament Territorial pertanyin a la mateixa cartera, perquè tradicionalment han tingut plantejaments oposats. “Ja que estan junts, com a mínim que Ordenament Territorial actuï segons els informes que li proporciona Medi Ambient”, hi va afegir.

El comú espera l’informe

D’altra banda, des del comú de Sant Julià de Lòria van indicar ahir que la corporació local ha rebut la comunicació oficial del ministeri d’Ordenament Territorial de l’aturada de setze obres de moviment de terres. Tanmateix, des de la corporació laurediana es va remarcar que no hi haurà cap pronunciament sobre aquest assumpte fins que no s’hagi acabat l’informe encarregat per l’administració local per esbrinar què ha passat en cada finca i si s’havia autoritzat o no el que s’ha fet.

El Govern es desentén de l’abocador de la Massana

El ministeri d’Ordenament Territorial va declinar ahir la responsabilitat en l’afer del terreny de la Massana que presumptament s’estava eixamplant sense autorització, i va afirmar que el comú és l’única institució amb competència per intervenir-hi. A la parcel·la s’hi ha realitzat un anivellament del terreny col·locant un mur de pedra vista. El cas va ser denunciat també per Apapma en sospitar que es podia estar utilitzant per fer-hi abocaments de runa i terra, sense l’estudi d’impacte mediambiental previ que marca la legislació vigent. No obstant això, Carles Iriarte va puntualitzar que, segons li ha indicat el comú, l’abocament de runa és només provisional i es retirarà d’allà a partir del mateix 7 de gener.

pdf3.jpg