El Govern fa marxa enrere i fixa l’increment del tabac en 0,29 euros

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Gener de 2011

Fa dues setmanes el Govern anunciava una revisió del projecte de llei d’impostos especials, que acordava incrementar el preu de tots els paquets del tabac 0,83 euros. Ahir l’Executiu va fer marxa enrere en la seva decisió, després d’haver-se reunit amb representants del sector. Finalment la pujada s’ha fixat en els 0,29 euros per cada paquet.

D’aquesta manera, i amb les modificacions establertes ahir, els paquets passaran a costar dels 2,18 euros de mitjana actuals als 2,47 euros. Abans, però, caldrà que la revisió de la llei sigui aprovada al Consell General. El cap del Govern, Bruno Bartolomé, va anunciar ahir que enviaran el projecte a Sindicatura demà mateix, en tràmit d’urgència.

Amb les revisions a la baixa de l’augment dels preus el diferencial amb l’Estat Espanyol, amb el qual s’han realitzat els estudis per definir les tarifes finals, passarà a situar-se al voltant del 36%. Fins ara aquesta diferència era del 44%. Si finalment el Govern hagués optat pel la primera proposta d’alça de tarifes, el diferencial hagués estat més reduït, concretament del 23%.

A banda de l’augment de 0,29 cèntims del tabac ros i negre, també es va acordar ahir reduir l’increment prèviament previst per al tabac de picar o de pipa. Cada paquet de 50 grams costa actualment 2,31 euros i un cop aprovada la modificació de la llei d’impostos especials costarà 2,65 euros. Lluny queda l’increment del 94% establert fa dues setmanes, i que en xifres es traslladava en 4,50 euros el paquet. El que es manté sense variació de preus seran els cigars, que mantindran les tarifes actualment establertes.

Si la proposta de modificació de la llei tira endavant i és aprovada al proper Consell General, serà el sector qui tindrà la decisió sobre si aplicar la pujada en el preu final de cada paquet o que siguin els propis comerciants els que decideixin assumir el diferencial reduint el seu marge de benefici, una opció menys probable.

La resposta del sector / El portaveu del Govern va justificar ahir la rectificació realitzada només 15 dies després d’anunciar els increments, arran de les trobades mantingudes aquests dies amb representants del sector, tant de comerciants i venedors com de colliters i fabricants. Bartolomé va assegurar que en cap cas «havien rebut pressions» des del sector, sinó que s’havien «intercanviat opinions i escoltat els arguments» contraris a les pujades massives del preu del tabac. Uns arguments que buscaven «modificar les postures inicials» establertes per l’Executiu.

I és que el sector va transmetre al Govern que no es mostrava d’acord amb un augment tant pronunciat dels preus, per por a perdre un dels atractius turístics del país. Com a conseqüència, el Govern «ha optat per una pujada més conservadora», va reconèixer Bartolomé. El portaveu també va voler justificar el fet que no haguessin contactat prèviament amb els tabaquers abans de l’anunci fet fa 15 dies. Segons Bartolomé, «no es va fer per poder guanyar temps» i aplicar com abans millor l’increment de les tarifes.

Amb tot, Bartolomé va reiterar que la pujada dels preus té l’objectiu de reduir els diferencials establerts amb els països veïns, evitant així accions fraudulentes com el contraban de tabac. De fet, la pujada de preus establerta ahir és similar a la que ha aprovat recentment Espanya, i que ha estat de 0,25 euros (quatre cèntims menys que en el cas andorrà).

En relació a si aquest projecte serà aprovat al Consell General, el cap de Govern es va mostrar optimista malgrat que actualment existeixen un important nombre de proposicions de llei en tràmit d’urgència: «ells decidiran, però esperem que s’aprovi perquè és positiu per l’economia».

Malgrat ser positiu per l’economia, però, la recaptació prevista fa 15 dies s’ha rebaixat considerablement. Ara el Govern preveu recaptar 27 milions d’euros anuals, que se sumarien als 60 milions recaptats amb les tarifes actuals. Fa dues setmanes havia previst 67 milions de més.

pdf3.jpg