Dia històric amb epíleg

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Desembre de 2010

El Consell General va aprovar ahir els tres projectes de llei que estableixen l’impost de societats, l’impost sobre els beneficis de les activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents. La introducció de tributs directes a Andorra és un fet històric, com molt bé van subratllar ahir en la seva intervenció diversos consellers generals i membres del Govern.

Ara bé, és un dia històric que requerirà un epíleg, ja que les lleis d’imposició directa no entraran en vigor fins que no ho faci la llei de l’IVA, que molt probablement quedarà per a la propera legislatura. També per a més endavant quedarà la introducció de l’impost sobre la renda de les persones físiques, figura que ha de completar el model fiscal.

Ambdues posposicions han estat concessions dels socialdemòcrates per poder arribar a un acord amb els reformistes que permetés tirar endavant la reforma. Ara bé, no totes dues són igualment comprensibles: deixar l’IRPF per a una segona fase estava en els plans del Govern des del principi de la legislatura; la qüestió de l’IVA ha estat més sobrevinguda. Els reformistes van negar-se a debatre els tres projectes de llei d’imposició directa que es van aprovar ahir fins que no hagués entrat a tràmit el projecte de llei de l’IVA: l’argument era poder fer un debat global de tot el paquet legislatiu. Fa unes setmanes, CR va sorprendre l’opinió pública en anunciar que preferien deixar l’IVA per a més endavant, per a la propera legislatura i que eren partidaris d’ajornar l’entrada en vigor de la imposició directa fins a la refosa de tots els impostos indirectes actuals en un IVA o impost general indirecte. Més enllà de la validesa de l’argument reformista per negar-se a votar l’IVA ara –és un moment, diuen, massa crispat i inestable des del punt de vista polític– el que no s’acaba de comprendre és per què el que primer es volia negociar i votar en bloc ara es vol separar entre dues legislatures.

Aquestes consideracions, però, no han d’entelar l’amplada de mires i el sentit d’Estat que han demostrat tenir els dos grans partits per consensuar i aprovar aquestes tres lleis. Només ens cal desitjar que l’aprovació de l’IVA no s’endarrereixi i que sigui la primera prioritat del Govern que prengui possessió després d’uns més que probables comicis anticipats.

I hi ha, és clar, el posicionament del tercer grup de la Cambra: Andorra pel Canvi. El president d’ApC va escriure ahir un nou capítol del seu mediàtic i erràtic pas per la política. Després de dos anys clamant contra l’IVA i apostant per un país sustentat només per la imposició directa, ahir la plataforma va votar contra dos dels tres textos que es debatien a la Casa de la Vall.

pdf3.jpg