L’Executiu fa marxa enrere i atura la tramitació del projecte de modificació de la Llei d’impostos especials aprovat pel Consell de Ministres la setmana passada. «L’objectiu és tranquil·litzar el sector», va reconèixer el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, que va exposar que els contactes amb representants del sector del tabac «han fet veure la necessitat d’una segona lectura».
Uns contactes que han fet tant diversos ministres com el propi cap de Govern, segons va exposar el portaveu.
Bartolomé va explicar que l’aprovació de la modificació la setmana passada s’havia fet de «manera indicativa» i que abans de portar el text a la Sindicatura es va decidir fer una nova revisió «a la llum de nous elements», que no va entrar a detallar. «En una última lectura ens vam adonar que calia tenir en compte altres elements», va argumentar el portaveu, que va explicar que la voluntat del Govern és presentar un nou projecte rebaixant la pressió fiscal la setmana vinent. Així, considera «lògic» agafar-se una setmana més de temps, tenint en compte que és un projecte «important» i que afecta «un sector estratègic» de l’economia andorrana. Bartolomé entén, doncs, la revisió com «un exercici de responsabilitat» i tenir «temps per tenir garanties que es compliran els objectius sense desviacions no volgudes».
El projecte inicial, que Bartolomé va qualificar ahir «de màxims», preveia un increment de la pressió fiscal sobre el tabac fins al 75%, és a dir un augment de 0,83 euros en cada paquet de cigarretes. L’objectiu d’aquest augment era incrementar la recaptació per aquest concepte en 67 milions d’euros, mantenir un diferencial de preu atractiu per als visitants però sense que pogués ser considerada com a competència deslleial pels països veïns i fos útil per lluitar contra el contraban. En la futura modificació, l’augment de la pressió serà menor a l’anunciada, segons va explicar el portaveu en la compareixença posterior al darrer Consell de Ministres de l’any, per «reequilibrar el projecte i ser més cautelós, tenint en compte les opinions de tots els afectats».
Col·legi d’Economistes El Govern també va aprovar el projecte de Llei de creació del Col·legi Oficial d’Economistes. Així, serà el quart col·legi a constituir-se oficialment després que el Govern ja aprovés les lleis del d’Odontòlegs i Estomatòlegs, el de Farmacèutics i el de Logopedes. Tots ells vénen a sumar-se als de Metges, Advocats i Arquitectes, que eren els que no necessitaven ser creats novament per llei.