Llum verd per donar cordó umbilical

Autor: P. M. VIVAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 de Desembre de 2010

Després d’anys de tràmits i negociacions s’ha assolit la fita. La donació de sang del cordó umbilical ja es pot fer al Principat, tot i que encara no hi ha una data decidida per començar a fer-ho.

L’últim entrebanc que quedava pendent era arribar a una entesa amb Espanya, perquè s’autoritzés el pas d’aquests teixits per la frontera veïna, i ja s’ha aconseguit. “Fa escasses setmanes s’ha fet l’acord amb les autoritats espanyoles i ara ja no hi ha dificultats. Ja podem passar totes les mostres de sang i de líquids i fluids, i la sang de cordó, que en el fons és el mateix”, explica Lluís Mir, director del SAAS. I hi afegeix que una vegada s’ha resolt l’assumpte “en l’àmbit reglamentari i legislatiu està a punt de posar-se en marxa, perquè les dificultats legals ja s’han aplanat i només queda acabar- ho d’organitzar i posar-ho en marxa”.

El tancament d’aquest acord amb Espanya permet donar resposta a una demanda que s’havia generat al país, ja que fa uns mesos l’anterior ministra de Salut va explicar que hi havia molt interès perquè es poguessin fer donacions de cordó umbilical. I es podrà començar a fer en un període molt curt, ja que “no es necessita cap professional específic, ho fan els ginecòlegs”, indica el director del SAAS. I l’operatiu que se seguirà serà el que fixa el protocol específic, que marca “com s’ha d’agafar el cordó, com es congela, com es guarda i com es transporta, i la resta ho fan al servei d’hematologia del banc de sang de Catalunya, que està centralitzat a Barcelona”, explica Mir.

COL·LECTA AMB CATALUNYA

El trasllat a Barcelona d’aquests teixits s’inclou en l’acord marc que van signar entre el ministeri i la conselleria de Sanitat de la Generalitat. Que també permetrà que es facin campanyes de donació de sang amb el banc català, en les quals serien admesos els homosexuals, vetats en les col·lectes actuals que fa el banc de Tolosa. Mir anuncia que “és possible que la primera campanya amb Catalunya es pugui fer en el primer trimestre, però no està encara fixat”, i insisteix que es mantindrà la relació amb l’entitat francesa.

La donació de cordó umbilical és un dels nous projectes que el SAAS tirarà endavant a l’hospital que, segons Mir, “funciona raonablement bé”, i que descriu com un equipament “molt ben construït, ben equipat i amb utillatge”. El facultatiu indica que l’aposta “és fer més eficient el centre i això passa per fer més cirurgia ambulatòria i més hospitalització de dia”.

El dèficit més important del centre se solucionarà amb l’obertura de sis nous llits a l’UCI. S’està acabant l’obra del nou espai “i ara es comença la d’arreglar els llits antics”, diu el director, que preveu que la unitat ampliada estigui plenament operativa “cap a l’estiu”. Aquesta obertura requerirà la contractació de més personal. “Haurem de contractar un o dos metges més i unes quantes infermeres, però això està finançat i pressupostat fa més d’un any.”

pdf3.jpg