El Govern firmarà l’acord monetari a l’inici del 2011 si es dilaten els terminis

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 24 de Desembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir al Consell General, durant una tensa sessió informativa sobre les negociacions amb la Unió Europea (UE), que signarà l’acord monetari a principis del 2011 si aconsegueix allargar els terminis fixats en l’actual calendari d’implementació.

Bartumeu, que ahir únicament va comptar amb el suport del grup parlamentari socialdemòcrata, va afirmar que Andorra ha rebut un “ultimàtum” des de la Comissió Europea, i va justificar la decisió per reforçar la competitivitat, mantenir el prestigi institucional i establir unes bones relacions amb Europa que permetin un futur acord d’associació.

El màxim responsable de l’executiu va confirmar que el passat 9 de desembre va comunicar a la Comissió Europea la voluntat de reprendre les negociacions “amb la finalitat de poder signar, ben aviat, l’acord monetari”. No obstant això, Bartumeu va condicionar la signatura de l’acord a la modificació dels terminis que s’han fixat per incorporar el cabal comunitari a la legislació andorrana en matèria financera, bancària i de prevenció del blanqueig de capital.

En aquest sentit, el cap de l’executiu va avançar que vol “retardar bastant” els terminis i va apuntar que “si no ens volen modificar el calendari, probablement no signarem”. Els terminis actuals s’han fixat en tres fases. Els primers traspassos s’haurien de fer l’any vinent; la segona etapa començaria el 2013, i el 2015 s’hauria de completar el procés.

Segons va exposar Bartumeu, la resposta afirmativa del Govern arriba després d’haver rebut, el 18 de novembre, una carta de la Comissió, que amenaçava de tancar les negociacions si Andorra no presentava un projecte de calendari abans del 10 de desembre. En aquest sentit, el cap de Govern va afirmar que la posició de la Comissió Europea ha estat “clara, ferma, dura i fins i tot injusta per Andorra”. No obstant això, va admetre que ja havia rebut l’avís des de Brussel·les fa mig any.

El màxim responsable de l’executiu va admetre, durant la compareixença al Consell General, que Andorra “no té l’obligació” de signar l’acord, però va afirmar que no fer-ho “suposaria un trencament, podria comportar mala imatge i mesures que suposessin conseqüències negatives”. En aquest sentit, Bartumeu va recordar que el Principat és “l’únic estat europeu que utilitza euros sense l’autorització comunitària”.

El cap de Govern va afirmar que l’acord suposarà una “reforma amb majúscules” que requerirà “rectificació, sacrifici, compromís, valentia i esperança” i va afegir que donaria l’oportunitat “de consolidar el funcionament del sistema bancari”. Bartumeu va assegurar que es tracta d’una “idea compartida amb el sector financer”, després de garantir que l’obertura de sucursals bancàries estrangeres només seria possible amb l’autorització del Govern.

pdf3.jpg