El copríncep episcopal fa una crida al consens per superar els “nous reptes”

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 23 de Desembre de 2010

El copríncep episcopal, Joan- Enric Vives, va demanar ahir un “consens ampli i profund de tota la societat andorrana” per fer front als “nous reptes”, durant la tradicional recepció de Nadal oferta a la Seu d’Urgell davant de les autoritats polítiques i els agents socials i econòmics del Principat.

Així mateix, l’arquebisbe va apel·lar a la solidaritat de la societat civil i al “coratge” per afrontar la crisi econòmica com un procés que pot aportar “oportunitats de renaixement, de creixença i de millora en el que calgui”. En el discurs, Vives també va destacar el seu nomenament com a arquebisbe, les visites del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, al Principat, i del papa Benet XVI a Barcelona, i la propera beatificació d’Anna Maria Janer a la catedral de la Seu d’Urgell.

“Solament una actuació àmpliament participada conferirà recolzament social, solidesa institucional i eficàcia a les polítiques que s’adoptin en aquesta difícil conjuntura”, va afirmar el copríncep episcopal, que va demanar “una actuació intensa dels mitjans de participació política”.

Vives també va admetre la necessitat d’impulsar canvis importants per al país, afirmant que “el Principat d’Andorra no pot ser l’excepció d’una illa de tranquil·litat”. Sobre aquesta qüestió, l’arquebisbe va assegurar que Andorra haurà de promoure uns “ajustaments, sovint poderosos, per la canviant realitat interior i exterior”.

Un cop acabat el discurs del copríncep episcopal, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer referència a la proposta d’acord feta recentment al grup reformista i va apuntar: “Un cop debatut el pressupost, veurem si podem avançar en aquests acords i consensos o no.” Tant Bartumeu com el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, es van mostrar escèptics sobre l’acord del grup reformista, segons el qual no donarà suport a l’executiu mentre no hi hagi un calendari clar per acabar la legislatura, i van sostenir que “CR mantindrà el compromís de donar suport a les lleis tributàries”. “Cadascú ha d’assumir el seu paper responsablement”, va concloure el cap de Govern.

No obstant això, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, es va tornar a refermar en la seva posició: “Si no hi ha un missatge clar, que no comptin amb nosaltres.” El conseller general va mantenir que “tal com està el Consell General, sense majoria per al pressupost, no pot tenir continuïtat”, i va argumentar que els reformistes es limiten a “posar l’únic que tenim a la nostra disposició, que és el bloqueig, per buscar una reacció”.

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va opinar que les eleccions anticipades “semblen necessàries per tot el que està passant”. No obstant això, Nomen va coincidir amb el copríncep episcopal en la necessitat de buscar el consens i es va comprometre formalment “a fer els pactes preelectorals que calgui” per aconseguir un Govern d’unitat. Finalment, el líder d’ApC va sostenir que l’acord del grup reformista “és coherent amb la promesa electoral que la reforma tributària no suposaria un increment de la pressió fiscal”.

pdf3.jpg