Bartumeu i el Banc d’Espanya desencallen el memoràndum

Autor: IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Desembre de 2010

Nova reunió discreta del cap de Govern amb les autoritats econòmiques i financeres espanyoles. Jaume Bartumeu es va desplaçar ahir a Madrid per reunir-se amb el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, amb el projecte d’acord entre l’INAF i el Banc d’Espanya damunt la taula.

La reunió es va tancar de manera satisfactòria per a ambdues parts i tot apunta a què l’acord, el MOU (memorandum of understanding), entre els supervisors espanyol i andorrà està pràcticament tancat. El conveni en qüestió és una peça clau per permetre l’expansió de la banca andorrana en territori espanyol.

Segons fonts properes a la negociació, feia mesos que calia una empenta per acabar de tancar el text de l’acord. Tot i que el projecte presentat per les autoritats espanyoles no presentava dificultats majors per a Andorra, sí que calia perfilar alguns serrells. El lògic hagués estat que aquest tram de les negociacions –com també tota la resta– recaigués en mans de l’INAF i el seu director, Carles Salvadó, però les converses entre el supervisor andorrà i el Banc d’Espanya havien arribat a un punt complicat i calia un gest per desencallar-les. El gest en qüestió s’ha produït en dos temps: El primer, fa dues setmanes, quan Bartumeu es va trobar a Madrid amb la vicepresidenta econòmica del Govern espanyol, Elena Salgado; el segon, ahir mateix.

Els acords de supervisió financera –que no tenen res a veure amb la qüestió fiscal– són un requisit indispensable perquè els bancs andorrans puguin operar al mercat espanyol.

Amb el pas del temps, les autoritats econòmiques espanyoles han endurit les condicions per permetre l’entrada al mercat financer espanyol d’entitats provinents de països extracomunitaris. La signatura d’un MOU és una conditio sine qua non per permetre la compra de filials espanyoles. En aquest sentit, els bancs andorrans, com a mínim dos, estan especialment expectants per la conclusió de l’acord de supervisió. Només així es podran formalitzar les compres de Banco Madrid per part de BPA a la Kutxa i de la branca espanyola de la Banca della Svizzera Italiana per part d’Andbanc al grup Generali.

El Consell General fa mesos que va facultar a l’INAF per negociar i concloure acords amb supervisors estrangers. L’aprovació, la primavera passada, dels tres projectes de lleis de regulació del sector financer habilitaven el supervisor andorrà per signar els MOU amb organismes homòlegs estrangers.

L’ACORD MONETARI / La reunió d’ahir també va servir per tractar una altra qüestió clau per a la plaça financera andorrana: la negociació de l’acord monetari amb la Unió Europea. De fet, aquest assumpte era el primer en l’ordre del dia de la reunió que Bartumeu va mantenir amb Salgado fa dues setmanes; però si bé aleshores la qüestió monetària era la principal, i el MOU la secundària, a la reunió d’ahir l’ordre estava invertit. La prioritat amb el Banc d’Espanya era el conveni de supervisió amb l’INAF, per bé que el supervisor espanyol també està al corrent de les converses que Andorra manté amb la Comissió europea sobre l’acord monetari. L’objectiu del viatge de Bartumeu també era persuadir el governador del Banc d’Espanya de la necessitat d’adaptar l’acord monetari a la realitat andorrana, una pretensió per a la qual el Govern compta amb l’aquiescència de l’Elisi i de la vicepresidència econòmica d’Espanya.

pdf3.jpg