Mateu avança que la negociació pel concordat s’allarga sense data fixa

Autor:
Font:
Publicat el: 28 de Desembre de 2007

diaridandorra

Gabriel Pérez/ Aleix Tugas

Bartumeu retreu a Pintat la falta d’informació i podria sotmetre el Govern a preguntes.

La ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, va afirmar ahir que encara no hi ha una data concreta per a la signatura del concordat amb el Vaticà. Ho va declarar ahir a la tarda, després de la comissió d’exteriors al Consell General, i en resposta a les acusacions que li havia llançat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu.

Entre tots dos, van acordar finalment no tractar el tema del concordat com un dels punts de l’ordre del dia de la reunió. Tot i això, Mateu va recordar que la competència en aquest tema és exclusivament de l’executiu, i va mostrar-se convençuda que la negociació prosperaria. Segons la ministra, “el concordat hauria de ser objecte d’una altra comissió monotemàtica, però encara s’ha de fixar la data per celebrar-la”.

De la seva banda, Bartumeu no va amagar l’enuig pel fet que des del Govern no se li hagi informat dels avenços en aquest futur conveni amb la Santa Seu. “És tracta d’un tema d’Estat i considero de mal gust que els membres de la comissió que no som del Partit Liberal no en tinguem informació. El cap de l’oposició hauria de parlar d’aquest assumpte amb el cap de Govern, però suposo que deu estar massa ocupat obrint cartes de dimissió per discutir, tot i que crec que la seva obligació és dedicar-se a temes d’Estat i no pas obrir les cartes de dimissió que li fan arribar gent del seu partit”, va manifestar el conseller socialdemòcrata.

Quan Meritxell Mateu va intentar parlar ahir a la comissió de l’acord amb el Vaticà, Bartumeu es va mostrar inflexible i li va indicar que “com aquest assumpte no estava a l’ordre del dia i era un afegit d’última hora, ho tindríem com a no rebut”. El líder de l’Alternativa, però, va enviar un missatge a l’executiu: “Si els liberals entenen que el Govern pot fer el que vulgui en aquesta matèria, nosaltres entenem que el que hem de fer és controlar-lo. Si el senyor Albert Pintat continua considerant que és innecessari informar, acudirem al que ens marca la Constitució, que és controlar el Govern”, va manifestar el conseller. Així, el que preveuen des del PS és presentar preguntes per a una sessió de control en la qual exigirien a l’executiu transparència sobre la qüestió.

Es negocia un conveni sobre la custòdia i els segrestos de menors

Andorra tindrà potestat per dictar sentències més ràpidament en casos com el del pare belga que es va endur el seu fill d’una escola d’Encamp, la setmana passada. Així es preveu en un dels convenis internacionals que s’està negociant, i que Mateu va explicar a la comissió d’ahir. En realitat es tracta de dos textos, avalats pel Consell d’Europa: un que insisteix en els aspectes civils del segrest de menors i un altre en els de la custòdia. Fins ara, no hi ha cap eina legal que permeti a Andorra intervenir en casos com aquest. Mateu també va parlar del conveni de protecció de la capa d’ozó, que reprèn un tractat genèric que ja es va iniciar fa temps però que no afectaria gaire el Principat perquè actualment ja està mesurant la qualitat de l’aire. També va ser força rellevant el conveni de la Unesco sobre dopatge en l’esport, que l’obligarà a fer controls efectius als esportistes i elaborar un codi ètic. Si Andorra no el ratifiqués abans que finalitzi l’any, no podria organitzar cap competició a escala internacional. Altres punts tractats en la comissió van ser el conveni europeu del paisatge i el conveni sobre la repressió del finançament del terrorisme.

pdf.jpg