El Govern signa un emprèstit de 150 milions amb Crédit Agricole

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Desembre de 2010

El Govern va anunciar ahir la signatura, a Paris, d’un crèdit bancari per un import de 150 milions d’euros amb l’entitat financera Crédit Agricole, una operació que se suma a l’emissió de deute públic en forma de lletres del tresor per valor de 100 milions d’euros i que permetrà a l’Executiu diversificar el finançament d’un total de 250 milions en l’exercici 2011.

Segons va afirmar el mateix Govern en un comunicat de premsa emès enviat als mitjans de comunicació ahir a la tarda, «el tipus d’interès establert en aquest crèdit s’ha fixat en l’euríbor a un any +0,80, la qual cosa permet afirmar que es tracta d’un crèdit negociat en unes condicions molt favorables per a l’Estat andorrà». D’aquesta manera, des de l’Executiu es va presentar l’operació com a positiva pel que fa al seu cost en comparació amb les actuals formes de finançament.

A més, segons es va apuntar al comunicat, «aquesta operació permet rebaixar sensiblement el nivell d’endeutament contret pel Govern amb les entitats bancàries andorranes». Tot i això, els detalls de l’operació no es coneixeran fins avui, quan és previst que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, comparegui en acabar el Consell de Ministres per tal d’informar «més àmpliament de les condicions generals en les quals s’inscriu aquesta operació creditícia» rubricada ahir a la capital francesa.

A finals d’octubre, quan López va presentar a la Sindicatura el projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2011 –que preveu uns ingressos de 299 milions d’euros i unes despeses de 381 milions d’euros, fet que generarà un dèficit de 82 milions d’euros– aquest ja va anunciar una partida de passius financers de 150 milions d’euros en concepte d’una operació de préstec a nivell internacional –la tancada ahir– que havia de permetre a l’Executiu reduir les pòlisses de crèdit que actualment estan subscrites amb els bancs andorrans.

Finançament del deute / Els 150 milions d’euros se sumen, doncs, a l’emissió de deute públic, que va superat totes les expectatives i que va obligar al Govern a fer un procediment de prorrateig que va determinar que per cada 3 euros demanats s’adquirissin 2 euros de deute públic. En aquest cas, l’interès, de l’euríbor més dos punts, va quedar finalment en el 3,531%, ja que l’euríbor en tancar l’operació va ser de l’1,531%. Entre els subscriptors de les lletres es va situar Andorra Telecom, que va fer-ne un compra per valor de 6 milions d’euros.

pdf3.jpg