El Govern obté un préstec de 150 milions d’euros de Crédit Agricole

Autor: RICARD POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 15 de Desembre de 2010

El Govern va fer pública ahir la signatura d’un crèdit bancari de 150 milions d’euros que ha estat concedit per Crédit Agricole. El tipus d’interès fixat per al préstec és l’equivalent a l’euríbor més el 0,80%.

Comptant que l’índex de referència es troba a l’1,530, la xifra final de l’interès se situa lleugerament per sobre del 2,3%. El crèdit serà per a dos anys i es tracta d’una operació amb “unes condicions molt favorables per a l’Estat andorrà”, segons va indicar l’executiu ahir en una nota. En comparació amb les xifres que es mouen actualment en aquest tipus de préstecs, es tracta d’un interès extraordinàriament baix, sobretot en un escenari on encara es manté un problema de liquiditat a la banca europea.

Segons diferents fonts relacionades amb el tema, poden existir dos factors clau a l’hora d’entendre com s’ha assolit un acord tan profitós. D’una banda, s’ha de tenir en compte que l’executiu havia tractat la possibilitat d’intercessió per part de l’Elisi per assolir un finançament exterior. El fet que finalment sigui un banc francès qui el concedeixi amb unes condicions molt bones podria significar, segons les mateixes fonts, que Sarkozy podria haver donat suport, directament o indirectament, a l’operació.

FONS DE LA CASS

D’altra banda, cal tenir en compte que la Caixa Andorrana de Seguretat Social té invertits uns 170 milions d’euros entre Crédit Agricole i Société Générale. Aquestes dues entitats s’acaben de fusionar en una gestora conjunta anomenada Amundi. Les mateixes fonts van indicar que encara que els fons no s’utilitzin com a aval directe podrien donar una seguretat extra al banc francès per garantir l’operació.

El fet que Crédit Agricole i Société Générale s’hagin fusionat en Amundi podria haver comportat en un futur no gaire llunyà que la CASS es plantegés una nova estratègia d’inversió a França. Hi ha aproximadament uns 85 milions a cada entitat i el fet que els 170 milions passin a formar part d’una sola gestora comportaria una acumulació de risc massa gran. Cal tenir en compte que els diners dipositats en els dos bancs (tot el que es troba a França) signifiquen el 24% dels 730 milions que té la parapública com a fons de pensions.

L’executiu va indicar ahir que la concessió d’aquest préstec “permet rebaixar sensiblement el nivell d’endeutament amb les entitats bancàries andorranes”.

pdf3.jpg