El Govern creu «necessària» la protecció vers el fum del tabac

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Desembre de 2010

El Govern qualifica de «totalment necessària» la protecció dels ciutadans i les ciutadanes a l’exposició passiva al fum del tabac. Així ho manifesta el cap de l’Executiu, Jaume Bartumeu, en la publicació del criteri del Govern al Butlletí del Consell General, relatiu a la Proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental.

Entre altres consideracions, Bartumeu afirma que la proposició de llei, fruit de la primera iniciativa legislativa popular (ILP) que es tira endavant al país, coincideix amb la voluntat del Govern actual de promocionar els hàbits saludables entre la població.

Així doncs, en l’apartat de consideracions del Govern a la proposició de llei, es remarca que el consum de tabac, així com l’exposició involuntària al seu fum, són causa de patologies greus, com ara la malaltia obstructiva crònica, l’infart de miocardi, el càncer de bufeta i el de pulmó. Bartumeu informa igualment que, entre els anys 2005 i 2009, al Principat van morir 83 ciutadans com a conseqüència d’aquesta última afecció, que és la primera causa de mort entre els homes i la setena entre les dones.

No n’hi ha prou amb la informació / L’últim Butlletí del Consell General va aparèixer publicat ahir i inclou el criteri de Govern en relació amb la proposició de llei contra el tabaquisme ambiental. El text de l’Executiu aplaudeix literalment l’arribada de la primera iniciativa legislativa popular del Principat. A més, el Govern es congratula que aquesta ILP abordi un tema «tan important en matèria de salut com és el tabaquisme» i assenyala que, fins al moment, la informació i l’educació en favor de la la salut «no han tingut bons resultats», ja que aquest hàbit «continua essent important».

Tenint en compte aquesta realitat, l’Executiu vol assegurar la protecció de l’exposició al fum de les persones que no es poden protegir per si mateixes, com són els infants, les persones grans, els treballadors de locals públics i altres persones no fumadores.

El Govern afegeix que caldrà valorar altres aspectes, relatius al calendari i la viabilitat de la proposta. Al final, assegura que s’haurà d’estudiar la regulació més general a l’hora d’aplicar-la en espais com els locals nocturns.

pdf3.jpg