Bartumeu participa a la Cimera Iberoamericana

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Desembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va intervenir ahir a la 20a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que se celebra a Mar del Plata (Argentina), fent un repàs a les causes que provoquen les desigualtats i destacant el sistema educatiu andorrà com a model d’integració social.

Bartumeu va destacar en el seu discurs que a Andorra, a través de l’escolarització obligatòria i gratuïta entre els sis i els setze anys, s’assegura que cada persona, independentment del seu origen, religió, sexe o ideologia política rebi una educació apropiada i, per sobre de tot, adaptada a les seves necessitats i que es recolzi «en mesures d’inserció eficaces a fi que es converteixi en un ciutadà crític solidari i independent en la societat».

El cap de Govern va afegir que per aconseguir-ho el currículum escolar inclou contingut que promou els drets humans, la tolerància i la no discriminació, la participació democràtica, la cohesió del grup i les habilitats socials i «es transmet un sentit de responsabilitat social».

VALORACIONS DE BARTUMEU / Bartumeu també va destacar en el seu discurs les conclusions a les quals van arribar els països membres de la cimera en els treballs previs i que es reflecteixen en la declaració que signaran els mandataris.

Especialment va fer referència al paper fonamental de les noves tecnologies de la informació i del coneixement en l’educació i la cultura, així com en la salut, la inclusió social el creixement econòmic i el desenvolupament sostenible; impulsar la coherència entre les polítiques econòmiques sociolaborals i educatives per a un desenvolupament sostenible amb inclusió social i, finalment, articular polítiques de formació professional amb les d’educació bàsica fomentant entre els joves els principis i drets en el treball i el concepte de treball decent.

En el darrer tram del discurs, Bartumeu va afirmar que «promoure la igualtat entre sexes i l’autonomia de la dona» –el tercer objectiu del mil·lenni– «és una de les prioritats de la cooperació andorrana» i va aplaudir la creació d’ONU Dones presidida per Michelle Bachelet.

22 caps d’estat i de govern / La 20a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, que es va innaugurar ahir a la ciutat argentina de Mar del Plata, compta amb 22 mandataris participants que estan debatent sobre l’educació a favor de la inclusió social. Prèviament a aquesta Cimera, el ministre d’Afers Exterior i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va participar a la reunió dels ministres d’Afers Exteriors dels països membres. La cita serveix per millorar la projecció internacional del Principat.

pdf3.jpg