La igualtat, responsabilitat també de les empreses

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Desembre de 2010

Fomentar la igualtat d’oportunitats a les empreses i la conciliació de la vida laboral i personal o familiar. Aquest és l’objectiu del distintiu que el Govern ha creat recentment, arrel del que ja preveia la Llei 35/2008, de 18 de desembre, del Codi de relacions laborals. En realitat, es tracta d’un tipus de distintiu que ja s’atorga en diferents països europeus: el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat de l’Estat espanyol va crear un segell similar fa poc més d’un any i, a més, avala el Certificat EFR (Empresa Familiarment Responsable), que concedeix la Fundación Másfamilia. Precisament aquesta setmana, BPA va anunciar que feia pocs dies que havia rebut aquest certificat, com a reconeixement a les polítiques d’igualtat i conciliació implementades a l’entitat.

El Reglament regulador de la concessió i la utilització del distintiu d’Igualtat efectiva i conciliació de la vida laboral i la familiar a l’empresa va sortir publicat aquesta setmana al Bopa. En aquest text, s’estableixen qüestions genèriques, com ara la denominació del distintiu o el procediment per a la seva concessió, a més dels aspectes que es tindran en compte a l’hora d’avaluar les empreses candidates.

D’aquesta manera, el reglament detalla que es tindrà en compte la claredat i el rigor en el disseny de les mesures que integren la planificació i l’aplicació de polítiques d’igualtat i de conciliació de la vida laboral i la familiar; l’adequació de les mesures per fer front a la discriminació per raó de gènere en el conjunt de l’empresa; la implicació de tot el personal de l’empresa i dels delegats de personal si n’hi ha; la implantació d’accions positives contra la discriminació i l’adopció de mesures innovadores que «contribueixin efectivament a la prevenció i l’eliminació de situacions de discriminació entre els homes i les dones».

Així mateix, s’avaluaran les dades de les empreses sol·licitants relatives a la igualtat en l’accés a l’ocupació i a les condicions de treball, així com aquells aspectes relatius al model organitzatiu i a la responsabilitat social. Dins d’aquest àmbit, la comissió avaluadora tindrà en compte qüestions com ara la política d’imatge de l’empresa, l’ús del llenguatge i la publicitat no sexistes, que «contribueixin a eliminar i prevenir situacions de discriminació».

El Departament de Treball, segons el que estableix el Reglament, tindrà la responsabilitat de fer el seguiment i el control de l’aplicació de les polítiques d’igualtat i conciliació per part d’aquelles empreses que hagin rebut el distintiu. La vigència de la certificació és de tres anys, encara que les empreses podran sol·licitar una pròrroga de tres anys més. La convocatòria es publicarà cada any al BOPA.

pdf3.jpg