L’Estratègia nacional del paisatge estarà enllestida el primer semestre del 2011

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 3 de Desembre de 2010

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, va anunciar ahir que l’Estratègia nacional del paisatge estarà acabada el primer semestre de l’any que ve. Una seixantena de representants del sector privat i de l’administració van tancar ahir un esborrany del document, que inclou prop d’un centenar de propostes d’accions per conservar l’entorn i gestionar-lo d’acord amb el caràcter turístic del país.

Alay va afirmar ahir, en el discurs de cloenda de l’acte: “El Fòrum de l’Estratègia nacional del paisatge ha estat un èxit, ja que hem mobilitzant gent diversa i hem acabat amb un document tangible que s’ha d’acabar convertint en aquesta estratègia.” Els propers passos seran prioritzar les accions proposades i aconseguir la validació dels comuns i de la societat civil per acabar aprovant el text definitiu. El ministre va assegurar que s’ha de convertir en un document “de referència” per als propers deu anys i va afegir que es tindrà en compte per elaborar la futura llei de patrimoni natural.

L’assessor del departament de Medi Ambient Josep Maria Mallarach va avançar que algunes de les accions prioritàries seran les que serveixin per desenvolupar el turisme de paisatge, una sèrie d’iniciatives que han de servir perquè l’entorn “sigui promogut com a actiu de cara als visitants”.

L’esborrany també inclou diverses propostes legislatives, com ara l’aprovació d’una llei de protecció de la natura i del paisatge que estableixi un sistema d’espais protegits i creï una xarxa tant a escala nacional com transfronterera. Es tracta d’una de les demandes clàssiques dels grups ecologistes, que esperen que la norma serveixi per canviar el plantejament del Comú de Sant Julià a la Rabassa. En aquest sentit, Mallarach va matisar que han evitat “entrar en problemàtiques concretes”, si bé va afegir que les propostes “serviran per donar resposta a aquests reptes”.

Entre el centenar d’accions, s’ha tractat també el paper que ha de tenir l’agricultura o les iniciatives que cal tirar endavant per superar les dificultats viàries. Així mateix, segons va avançar el ministre, els membres del fòrum han proposat fer una reorganització administrativa, diposar d’instruments tècnics, aplicar mesures correctives, acabar amb els punts negres o fomentar l’educació, la sensibilització i la formació.

Finalment, ahir es va concretar mesures d’instrumentalització política que afecten tots els grups de treball, com per exemple marcar un procediment a seguir per a l’adhesió de les corporacions, ja que, segons el ministre, “també hauran de des­envolupar l’Estratègia nacional del paisatge”.

pdf3.jpg